HET NIEUWE TV-SEIZOEN: DE LEUGEN REGEERT

De Nederlandse televisie kent een lange traditie van mediaprogramma's. De Alles is Anders Show, Stop de Persen, Zappelin, Medialand, Het Blauwe Licht. Ook de VARA gaat het proberen met De Leugen Regeert. Presentator Felix Meurders licht toe.

Die andere mediaprogramma's zijn allemaal gestopt.

,,Omdat die meestal voor een te kleine doelgroep gemaakt werden, namelijk voor vakgenoten, voor collega's in de media. Dan ging het over moeilijk meetbare zaken als `de kwaliteit van het NOS Journaal' en dan zaten ze daar weer, Ed van Westerloo, Nico Haasbroek, de hoofdredacteuren van de nieuws- en actualiteitenrubrieken. Het merendeel van de kijkers zit daar niet op te wachten.''

Jullie gaan het heel anders aanpakken.

,,Ja. Wij stellen de kijker, luisteraar en lezer centraal. Niet de journalist. Wij vragen ons af: klopt de informatie in de krant, op radio, tv en internet. We gaan op zoek naar feitelijke onjuistheden, halve waarheden en naar mensen die door de pers zijn beschadigd. We gaan de media kritisch onder de loep nemen.''

Een soort ombudsman voor de media.

,,Dat is wat hoog gegrepen, maar dat element zit er wel een beetje in.''

De ophef rondom Henny Stoel afgelopen week, is dat iets voor jullie?

,,Dat zou een onderwerp kunnen zijn, maar Henny Stoel is eigenlijk te bekend, we hebben liever de bakker om de hoek. Ook richten we ons niet in eerste instantie op de roddelbladen. Dan zouden we een programma van drie uur kunnen maken.''

Noem dan eens een onderwerp.

,,Vanavond is de Amsterdamse wethouder Geert Dales te gast. Hij heeft in een ingezonden brief uitgehaald naar Het Parool. Hij heeft zich geërgerd aan twee artikelen. Maar stelt tevens dat foutieve weergave van feiten een structureel probleem is in de journalistiek. We willen hem graag laten discussiëren met iemand van Het Parool.''

En die wil dan natuurlijk niet in de uitzending.

,,Ja, helaas, dat komt voor. We hebben al een paar maal gemerkt dat lang niet alle journalisten kunnen omgaan met kritiek. En dan zijn de smoezen talrijk. Ik heb echt verhalen gehoord die ik op de middelbare school al gebruikte. Of ze zeggen dat ze er nog even over na moeten denken. En dan hebben ze het een dag later op een akkoordje gegooid en staat er een rectificatie in de krant.''

Dan is jullie missie geslaagd.

,,Ja, maar voor het programma is het natuurlijk leuker als ze er tijdens de uitzending uitkomen.''

De Leugen Regeert in de media, vindt onze koningin. Heeft ze gelijk?

,,Nee, dat is een beetje overdreven. Het overgrote deel van de pers doet zijn werk naar behoren.''

Maar toch heet jullie programma: De Leugen Regeert.

,,Ja. Want de berichtgeving is lang niet altijd goed. En er zijn luie journalisten. En journalisten die geen hoor en wederhoor toepassen. En journalisten die een goed gerucht niet gaan doodchecken, want dat levert een smeuïg verhaal op. In ons programma gaan we eens kijken of het juist is wat onze koningin beweert.''

(De leugen regeert, Ned.3, 23.10-23.45u. Tekst Japke-D. Bouma, foto Evelyne Jacq)