Driehonderd kilobit per seconde

De capaciteit van digitale tv-satellieten is zo enorm, dat er genoeg ruimte is om materiaal mee te sturen dat slechts voor een enkele gebruiker bestemd is: samen met alle tv-signalen wordt het uitgekieperd over een half of heel werelddeel, maar slechts één van de miljoenen schoteltjes die op de satelliet gericht staan, doet er wat mee.

Een lichtelijk bizar idee, dat werd geboren bij Hughes Network Systems in Amerika en begin 1995 los ging. Internet was toen nog veel trager dan nu, snelle alternatieven als (A)DSL en verbinding via de tv-kabel bestonden nog niet, en dit leek de oplossing.

Bij de eerste demonstratie in Europa, in oktober '95 in Genève, stond ik paf: thuis bezocht ik het internet per 300 bit/s modem, met DirecPC Turbo Internet leek het haast of je naar een film keek.

Een denderend commercieel succes was het niet, althans niet meteen, maar DirecPC Turbo Internet kreeg wel veel aandacht en lof. De abonnee bestelt een iets, een webpagina bijvoorbeeld, via een gewone, trage landlijn en krijgt 'm via de ruimte aangeleverd met een paar honderd kilobit per seconde. Van de schotel gaat het signaal naar een speciale kaart in je pc. Een simpel idee, briljant bedacht – en nu op grote schaal gekopieerd, ondermeer door Astra en Eutelsat. DirecPC, aanvankelijk alleen in Amerika beschikbaar, is nu ook in Europa te ontvangen via Eutelsats Hotbird 3 satelliet, maar zover bekend zijn er in Nederland geen leveranciers van de hardware – wel ondermeer in Duitsland.

Het systeem van de Société Européenne des Satellites, eigenaar van de Astra satellieten, is operationeel sinds maart 2000. Het heet By Sky, en heeft lokale inbelpunten in heel Nederland. Anders dan bij andere aanbieders arriveert álles wat je binnenhaalt van het net – ook je e-mail – per satelliet. By Sky is dus tevens je ISP, je internet leverancier. Wie nog geen schotel heeft koopt er een voor een gulden of honderd, de kaart kost f649,- en het abonnement f35,- tot f55,- per maand, afhankelijk van het pakket.

Dat (A)DSL en kabel nu wel beschikbaar zijn zou volgens Paul Moerman van MABN in Rotterdam, een van de leveranciers, de reden kunnen zijn waarom internettend Nederland nog niet massaal op satellietontvangst is overgeschakeld. ,,En ik heb de indruk dat men gewoon nog niet goed door heeft dat dit bestaat'', voegt hij eraan toe. De hoogste snelheid die Moerman met By Sky bereikte, was een kilobit of driehonderd per seconde en niet toevallig ging het om bestanden die op een server in de stad Luxemburg stonden, vlakbij de schotel die de uplink verzorgt.

Snel per satelliet een stukje video downloaden van een server in het binnenland van Colombia blijft lastig zolang er zwakke schakels zitten in de aardse keten tussen die server en het uplink station – en die zitten er. Eén mogelijkheid is om na het bestellen iets anders te gaan doen op internet; zodra alle bits zijn gearriveerd gaat het bestand in één keer supersnel per satelliet naar je PC.

Of je wacht, en gaat intussen een beetje zappen in het tv-aanbod op de Astra satelliet, maar dan wel met digitale beeldkwaliteit.

Websites:

www.bysky.nl; www.direcpceu.com; www.mabn.nl; www.eutelsat.com