Dollar is weer knaak waard

De Europese munt, de euro, is vanmorgen gezakt naar nieuwe dieptepunten tegenover de Amerikaanse dollar en de Japanse yen.

Door de daling is de dollarkoers in guldens gerekend gestegen tot boven de 2,50 gulden. Zo hoog stond de dollar voor het laatst op 26 juni 1986.

Reden voor de nieuwe eurozwakte waren nieuwe cijfers uit Duitsland, die een gemengd beeld gaven van de economische vooruitzichten op de korte termijn. Vanmorgen bleek de werkloosheid in Duitsland in augustus niet te zijn gedaald, maar stabiel gebleven op 9,3 procent. De orderportefeuille van Duitse bedrijven groeide wel, met 0,8 procent, maar dat was geheel te danken aan exportorders. Binnenlandse orders daalden met 0,8 procent.

Maandag leed de euro al onder de uitspraak van de Duitse bondskanselier Schröder dat de lage koers ,,goed is voor de export''. De officiële lijn die binnen de EU is afgesproken is dat politici zich niet over de munt uitlaten, of enkel een standaardantwoord geven over de onderwaardering van de munt.

Gisteren bleek na de wekelijkse belening bij de Europese Centrale Bank (ECB) op de geldmarkt dat de rente daalde van 5,74 procent vorige week – toen veel banken dachten dat de ECB haar rentetarief met een half procentpunt zou verhogen tot 4,75 procent – naar 4,57 procent. Ook tegenover de Japanse yen daalde de euro naar een nieuw dieptepunt, op 93,38 yen per euro.

Naar aanleiding van de eurozwakte circuleerden vanmorgen opnieuw geruchten over een mogelijke interventie door de Europese Centrale Bank, waarbij euro's zouden worden gekocht en dollars verkocht. Een woordvoerder van de ECB gaf daar geen commentaar op. De handel verwacht dat komend weekeinde meer duidelijk wordt over de politieke gevolgen van de eurozwakte. Dan komen de ministers van Financiën van de Europese Unie informeel bijeen in het Franse Versailles.