Delegatie Noord-Korea boos naar huis terug

Het charme-offensief dat Noord-Korea dit jaar richting Zuid-Korea en het Westen heeft ingezet is voorlopig gestrand op het vliegveld van Frankfurt. De voorzitter van het Noord-Koreaanse parlement, Kim Yong Nam, is afgelopen maandag zo boos geworden over de ,,onbeschaamde'' veiligheidscontrole waaraan hij zich op last van Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen moest onderwerpen, dat hij zijn reis naar de Millenniumtop in New York afbrak en onmiddellijk naar huis terugkeerde. Een geplande ontmoeting tussen parlementsvoorzitter Kim en de Zuid-Koreaanse president Kim Dae-jung in de marge van de VN-bijeenkomst is daarmee van de baan.

Het incident op het vliegveld van Frankfurt deed zich voor toen de 15 man tellende delegatie uit Nood-Korea onder leiding van Kim zich gereed maakte om aan boord te gaan van de American Airlines-vlucht naar New York. Volgens de Noord-Koreaanse ambassadeur bij de VN, Li Hyong Chol, werden zijn landgenoten benaderd door Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen die hun allerlei vragen stelden, hun bagage onderzochten en hen op vernederende wijze visiteerden. Gevoelige lichaamsdelen werden daarbij niet gemeden. De functionarissen zouden naar eigen zeggen op last van hogerhand hebben gehandeld, aldus de ambassadeur. Als verklaring zouden zij hebben aangegeven dat Noord-Korea nu eenmaal voorkomt op de lijst van landen die de VS beschouwen als `schurkenstaten'.

De Amerikaanse regering heeft inmiddels gezegd het voorval diep te betreuren. Dat de Noord-Koreanen zich als ieder ander moesten onderwerpen aan de routineprocedures, heeft volgens Witte Huis-woordvoerder Joe Lockhart te maken met het feit dat het veiligheidspersoneel van American Airlines geen ervaring heeft met Noord-Koreaanse diplomaten. Hij benadrukte dat geen Amerikaanse overheidsfunctionarissen bij het incident waren betrokken, en dat geen sprake was van opzet.

Maar of de Noord-Koreanen de verontschuldigingen zullen accepteren, is de vraag. Ambassadeur Li sprak gisteren over een ,,door de Amerikaanse regering gefabriceerd scenario'', passend bij de ,,verraderlijke en onbeschaamde methoden van de Verenigde Staten''. Ook de Noord-Koreaanse vice-minister van Buitenlandse Zaken, Choe Su Hon, sprak van opzet. Beide diplomaten lieten doorschemeren dat Noord-Korea zint op wraak en dat het incident zeker gevolgen zal hebben voor de betrekkingen tussen Pyongyang en Washington. ,,De VS zouden moeten begrijpen dat een zware prijs moet worden betaald voor dit soort provocatieve daden'', zei Li.