China houdt sporters weg van Spelen

ROTTERDAM, 6 SEPT. Het Chinese olympisch comité heeft gisteren besloten de nationale ploeg voor de Olympische Spelen in Sydney met veertig sporters en begeleiders in te krimpen. Onder hen bevinden zich 27 sporters en de beroemde atletiektrainer Ma Junren.

Volgens een Chinese olympische bestuurder nemen de sporters niet deel aan de Spelen omdat bij een dopingonderzoek te hoge hematocrietwaarden in het bloed zijn aangetroffen. Hij verklaarde dat de maatregel was genomen ter bescherming van de gezondheid van de sporters en om de eerlijkheid van de Spelen te geranderen. De Olympische Spelen beginnen eind volgend week.

IOC-voorzitter Samaranch reageerde verheugd op het besluit van het Chinees olympisch comité. ,,Het geeft aan dat het nieuwe opsporingssyteem dat in Sydney zal worden gebruikt, resultaat heeft.'' En de chef van het olympische anti-dopingbureau Pound zei: ,,Het zou zelfs fantastisch zijn wanneer nog meer sportmensen om dezelfde reden worden teruggetrokken. Het is een teken dat de sporters inzien dat we serieus bezig zijn met de dopingcontroles.''

Vice-voorzitter van het IOC DeFrantz zei: ,,Het is een waarschuwing dat aan alle atleten die met verboden middelen in hun lichaam naar de Spelen willen komen.'' De Australische minister van sport Kelly toonde zich ook zeer verheud over de beslissing van de Chinezen. ,,In mijn contacten met de Chinezen hebben zij zich altijd uitgesproken tegen het gebruik van drugs.'' Verder zei ze dat het uitgebreide dopingonderzoeksysteem op de komende Spelen iedereen overtuigt dat vals spel zwaar bestraft wordt. ,,De afgelopen twee jaar heb ik gezegd dat als je vals wilt spelen, je in Sydney niet welkom bent. We pakken je en je zult tot de schande van je familie en je land uitgroeien'', aldus Kelly.

John Coates, voorzitter van het Australisch olympisch comité, sprak zijn waardering uit voor de actie van de Chinezen. Volgens hem is het ook een signaal aan atleten uit andere landen om thuis te blijven wanneer deze EPO hebben gebruikt. ,,De beslissing van de Chinezen zal een positieve invloed hebben op het verloop van de Spelen.'' Een woordvoerder van de Chinese roeibond verklaarde dat de afgelopen periode bloedonderzoeken zijn gedaan om het gebruik van EPO op te sporen.

Onder de 27 sporters bevinden zich zeven roeiers. Opvallend is dat zes lange afstandloopsters uit de beroemde brigade van atletiektrainer Ma Junren zijn teruggetrokken. Een paar dagen geleden was Ma en zijn ploeg al uit het hooggelegen trainingskamp in Tibet vertrokken. Het gaat om de bekende atletes Dong Yanmei, Song Liqing, Yin Lili, Li Jinnan, Lan Lixin en Dai Yanyan. Alleen Li Ji uit de `Ma's Familie-brigade' behoort niet de afvallers.

Ma heeft altijd verklaard dat de successen van zijn atletiekploeg te danken zijn aan het nuttigen van schilpaddenbloed en trainen op grote hoogte. In totaal 14 atleten, zeven roeiers, vier zwemmers en twee kanoërs zijn door het Chinese comité teruggetrokken. Het Chinese persbureau Xinhua kon geen namen van sporters geven. Niet alle 27 sportmensen werden teruggetrokken omdat hun bloed een te hoge hematocrietwaarde aangaf. Volgens de secretaris-generaal van het Chinees olympisch comité, Tu Mingde, zijn ook enkele van de teruggetrokken sportmensen geblesseerd of ziek. De beslissing van de Chinezen maakt de kans op het behalen van zestien gouden medailles onzeker. In totaal wilde het Chinese olympisch comité een ploeg van 310 sporters naar de Spelen in Sydney afvaardigen.