Bridgevrouwen uitgeschakeld op Olympiade

,,Een duur dagje'', mompelde Chris Niemeijer. De coach van het vrouwen bridgeteam was zijn gevoel voor humor nog niet helemaal kwijt. ,,Vanochtend werden we uitgeschakeld, dus hebben de dames 's middags gewinkeld in Maastricht.''

Met nog zestien spellen te gaan, stond Nederland gisteren in de kwartfinale van de Bridge Olympiade in Maastricht op een aanzienlijke achterstand tegen de Verenigde Staten. Het viertal Vriend-Van der Pas en Pasman-Simons slaagde er niet in om punten terug te halen. De spellen werkten ook niet mee.

Big Deal, het nieuwe schudprogramma van de Wereld Bridge Federatie, had een werkelijk slaapverwekkende kaartverdeling geproduceerd. Daar zou het swingpaar Van Zwol en Verbeek, opvallend genoeg buiten de ploeg gelaten, ook niets mee hebben kunnen beginnen.

De Amerikaanse vrouwen gaven geen slag meer weg en konden zich gaan opmaken voor de halve finale. Daarin zijn ze bezig een grote voorsprong op te bouwen tegen Noorwegen. In de andere halve finale speelt Duitsland een spannende partij tegen de Canadese vrouwen.

Bij de mannen is het toernooi eveneens tot de halve finale gevorderd. In de onderste helft van het schema gaan Polen of de Verenigde Staten onderling uitmaken wie in de finale komt. Hetgeen geen verrassende ontwikkeling is. In de bovenste helft is des te opvallender het fenomenale optreden van het Engelse team, dat op dit niveau debuteert. Na zestien spellen hebben de Engelsen een aardige voorsprong opgebouwd tegen de grote favoriet voor de titel Italië. De manier waarop zij dit deden, riep bij de Italianen evenwel de nodige vraagtekens op. Naar hun mening speelde Engeland bridge van een andere planeet.

,,Het is echt onwaarschijnlijk wat er gebeurde'', zei Lorenzo Lauria. Geëmotioneerd toonde het voormalig lid van het fameuze Blue Team en steunpilaar van het huidige Italiaanse team, een aantal spellen. ,,Op spel 1 starten ze tegen slem onder een aas. Dan bieden ze een belachelijke 3SA en daarna nog een paar loeischerpe slems die er toevallig wel inzitten. En een goed slem, dat down is vanwege een verschrikkelijk zitsel, bieden ze weer niet.''

Om ook maar de geringste verdachtmakingen van voorkennis de kop in te drukken, scherpte de toernooidirecteur, de Amerikaan Bill Schoder, de veiligheidsmaatregelen nog verder aan: uitzendingen van de wedstrijden op het Internet mogen wel, maar alleen met een vertragingsfactor.

    • Jan van Cleeff