Zwitserse banken gekapitteld

Credit Suisse en verschillende andere banken in Zwitserland hebben onvoldoende voorzichtigheid betracht bij het accepteren van geld dat afkomstig was van de familie van de voormalige dictator van Nigeria, Sani Abacha. Dit hebben de Zwitserse toezichthouders voor het bankwezen gisteren gezegd na een onderzoek van tien maanden.

In het onderzoeksrapport constateert de Federale Bank Commissie ernstige gebreken bij zes banken, waarvan er drie behoren tot de Credit Suisse Group, de op een na grootste bank van Zwitserland. Bij nog eens zes nadere banken werden minder ernstige gebreken gevonden. De onderzoekscommissie heeft de betrokken banken een reprimande gegeven voor deze nalatigheid.

Commissievoorzitter Kurt Hauri noemde de omvang van de geldstroom, die zijn weg had gevonden naar de Zwitserse banken ,,verontrustend en schadelijk'' voor de reputatie van Zwitserland als financieel centrum. ,,Het financiële centrum en Zwitserland als geheel hebben geen belang bij gelden, die afkomstig zijn van corruptie of andere misdrijven.'' Het onderzoek is een klap voor de pogingen van Zwitserland om een eind te maken aan de reputatie van vrijhaven voor het kapitaal van dictators zoals Marcos (Filippijnen) en `Baby Doc' Duvalier (Haïti).

De Zwitserse Bankiers Associatie zei gisteren dat de kwestie-Abacha bijzonder onaangenaam is. ,,Al het mogelijke moet worden gedaan om herhaling te voorkomen'', zei de associatie in een verklaring.

De commissie wees er wel op dat de helft van het bedrag van Abacha in Zwitserland via het Verenigd Koninkrijk is binnengekomen en dat tweederde van dat bedrag het land weer heeft verlaten naar het Verenigd Koninkrijk en Lichtenstein. Het buitenland voert de laatste jaren de druk op Zwitserland op om het bankgeheim af te schaffen. Dit bankgeheim wordt gezien als een belangrijke vluchtroute voor belastingontduiking en het witwassen van misdaadgelden.

Nigeria verdenkt de inmiddels overleden Abacha ervan tijdens zijn regeerperiode van 1993 tot 1998 zo'n drie miljard dollar te hebben gestolen van de staat. De onderzoekscommissie vindt dat Credit Suisse Private Banking niet zorgvuldig genoeg was bij het accepteren van de deposito's van twee zonen van Abacha – ter waarde van 214 miljoen dollar. De bank heeft laten weten maatregelen te hebben genomen om herhaling te voorkomen.