Werving tandartsen in Duitsland

De Nederlandse Maatschappij ter bevordering van de Tandheelkunde (NMT) gaat de komende maanden in Duitsland tandartsen werven om het Nederlandse tekort op te vangen.

Hoewel Nederland op het moment nog net genoeg tandartsen heeft om aan de vraag te kunnen voldoen, voorziet de NMT de komende jaren een schrijnend tekort.

Het aantal tandartsen daalt de komende jaren sterk. Vanaf 2003 gaan per jaar zo'n 450 tandartsen met pensioen en komen er maar 200 tot 220 afgestudeerde tandartsen bij. Minister Borst heeft het advies gekregen deze opleidingscapaciteit met spoed uit te breiden.

In België en Duitsland bestaat - mede door bezuinigingen op de Duitse gezondheidszorg - een overcapaciteit aan tandartsen. De NMT wist eerder dit jaar vijftig tandartsen uit België over te halen zich in Nederland te vestigen.

De Groningse tandarts H. Craanen haalde zelf twee tandartsen van Belgische universiteiten naar zijn praktijk. Op korte termijn wil hij hieraan een Duitser toevoegen. Deze buitenlandse artsen zijn nodig, de meeste praktijken in het noorden van het land nemen geen nieuwe patiënten meer aan. Craanen vindt het initiatief van de NMT een `goede zaak'. ,,Maar ik geloof niet dat de NMT Duitse tandartsen zich blijvend in Nederland kan laten vestigen'', zegt Craanen. ,,Simpelweg een praktijk aanbieden werkt niet'', vanwege de verantwoordelijkheden en hoge inkoop-kosten. ,,Laat de buitenlandse tandartsen vijf jaar in loondienst werken en wat rondsnuffelen. Op die manier is het makkelijker voor de tandartsen naar Nederland te komen.''