Shell investeert meer in gas uit Noordzee

Aangemoedigd door de hoge olieprijzen zullen Shell en ExxonMobil via hun joint-venture Shell Expro hun aardgasinvesteringen in het Britse deel van de Noordzee drastisch opvoeren.Volgend jaar zullen ze 1,2 miljard dollar investeren, vijftig procent meer dan in hun oorspronkelijke plan was voorzien en twintig procent meer dan de 1 miljard dollar die ze dit jaar al in de Noordzee investeren. Dat heeft Shell Expro gisteren bekendgemaakt.

Het gaat de komende zes tot twaalf maanden om zes nieuwe projecten. Bovendien investeren ze meer in exploratie en seismografische activiteiten. De verdrievoudiging van de olieprijzen in de afgelopen anderhalf jaar hebben volgens analisten de winning van kleine gas- en olievelden in de Noordzee economisch rendabel gemaakt.

De aankondiging werd gisteren gedaan door Malcolm Brinded, de topman van Shell Expro, tijdens de ingebruikneming van het Shearwaterplatform, zo'n 200 kilometer ten oosten van Aberdeem in het centrale deel van de Noordzee, waarvoor in april 1997 de beslissing is genomen. Dit platform verkeert nu in de opbouwfase. Eenmaal in gebruik zal het per dag een topproductie van bijna 50 miljoen kubieke meter aardgas en 90 duizend vaten condensaat (mengsel van gas en olie) hebben.

Aandeelhouders in de ontwikkeling van dit platform zijn het Amerikaanse ExxonMobil (44,5 procent), het Nederlands/Britse Shell (28 procent) en het Britse BP (27,5 procent).

Het aardgas van het Shearwaterplatform zal door een nieuw aan te leggen pijplijn van 463 kilometer – de langste in het Britse deel van de Noordzee – worden vervoerd. Naar verwachting wordt met de productie uit het reservoir na twaalf jaar gestopt. Het ontwerp, de fabricage en de installatie gebeurt door een alliantie van het Britse Amec, het Nederlandse Heerema en Shell Expro.