Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over het tekort aan officieren bij de Nederlandse koopvaardij. En een gesprek met Anton Geesink. De oud-judoka blikt terug op de vorige Olympische Spelen toen hij in opspraak raakte omdat hij zou zijn omgekocht door Salt Lake City. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Reportage over twee plattelandsartsen in Oost-Groningen. Door het artsentekort dreigen veel dorpen verstoken te raken van gezondheidszorg. En aandacht voor het `nieuwe' Libië volgens Gaddafi. De omstreden Libische leider lijkt na dertig jaar een positiever imago te krijgen. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Onder meer aandacht voor de controverse rond een Britse tweeling die gescheiden moet worden. De rooms-katholieke ouders laten het er niet bij zitten. Ned.3, 22.34-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Werken aan werk. Portretten van krantenbezorgers. Waren het vroeger vooral jongeren die `een wijk deden', tegenwoordig gaat het om huisvrouwen, asielzoekers, vutters en WAO'ers. Ned. 3, 21.02-21.32u.

Gouden tijden. Docu-serie over de rol van geld in het huidige tijdsgewricht. Zie TV-vooraf. NET 5, 21.55-22.30u.

One day in september. Met een Oscar bekroonde reconstructie van de aanslag op twaalf Israelische sporters tijdens de Olympische Spelen van 1972. BBC 2, 22.00-23.30 u.

Geschichte erleben. Geschiedenis van de Duitse stad Quedlinburg, die midden jaren negentig door de UNESCO tot cultureel erfgoed werd verklaard. ZDF, 0.45-1.30u.

SPORT

Op weg naar Sydney. Serie waarin Olympische sporters van toen en nu worden geportretteerd. Vandaag trampolinespringer Alan Villafuerte en schoonspringer Edwin Jongejans. RTL 5, 22.50-23.20u.

AMUSEMENT & DRAMA

Gouden Televisierring 2000. Nominaties voor de Gouden Televizierring, de jaarlijkse publieksonderscheiding voor het beste Nederlandse televisieprogramma. Ned 2, 20.25-20.55u.

An American love story. Slotaflevering van de docu-soap die het leven van een gemengd Amerikaans echtpaar volgde. De twee ontmoetten elkaar in 1967, toen rassenscheiding nog bij de wet geregeld was. Afl.: We never were Ozzie & Harriet. Ned. 3, 23.20-0.35u.

Als God in Frankrijk. Eerste deel van een achtdelige serie over Nederlanders met een huisje in Frankrijk. NET 5, 22.30-23.00u.

The Sopranos. Herhaling van een dramaserie over een mafia-familie. De serie ontving vorig jaar zeven Emmy's, de hoogste Amerikaanse tv-onderscheiding. NET 5, 23.00-1.10 u.

Falling for a dancer. Eerste deel van een Britse serie die zich afspeelt op het Ierse platteland, eind jaren '30. Ned. 1, 23.11-0.05u.

FILM

Persons Unknown (George Hickenlooper, 1996, VS). Aardige B-thriller knoopt een aantal losse verhaallijntjes aan elkaar over bedrijfsspionage en drugshandel. Joe Mantegna mist na een avondje uit met Kelly Lynch vertrouwelijke documenten en raakt betrokken bij haar snode plannen. RTL 5, 20.30-22.20u., met reclame.

The Naked Gun 2 1/2: The Smell of Fear (David Zucker, 1991, VS). Lieutenant Frank Drebin (Leslie Nielsen) raakt wederom verstrikt in koelbloedige onderbroekenlol ten gevolge van zijn mislukte optreden tegen kidnappers van vooraanstaande milieudeskundige. Voor de liefhebbers onweerstaanbaar. Ned. 2, 21.27-22.55u.

Tin Cup (Ron Shelton, 1996, VS). Romantische komedie op de golfbaan met Kevin Kostner en Rene Russo en Don Johnson als de rivaal die roet in het eten strooit. SBS 6, 21.30-22.30, vervolgd om 22.50-0.15u., met reclame.

. The Magnificent Seven (John Sturges, 1960, VS). Amerikaanse adaptatie van Akira Kurosawa's The Seven Samurai (1954) is groots epos over zeven legendarische revolverhelden (gespeeld door inmiddels niet minder legendarische acteurs als Steve McQueen, Yul Brynner, Charles Bronson en James Coburn) die dorpje beschermen tegen bandieten, maar daarmee meer onrust brengen dan voorzien. Veronica, 22.05-0.30u., met reclame. Zie Film-vooraf.

. Bound (Larry and Andy Wachowski, 1996, VS). Debuutfilm van de regisserende broers Wachowski die vorige zomer succes hadden met hun sciencefiction-spektakel The Matrix. In de traditie van Hitchcock opgebouwde en gestileerd vormgegeven thriller over gangsterliefje dat verliefd wordt op aan lager wal geraakte inbreekster en vervolgens samen een overval op mafiagelden beramen. België 1, 23.05-0.50u.

Cadence (Martin Sheen, 1991, VS). Zoon Martin maakte zijn regiedebuut met deze in het leger gesitueerde film naar het boek van Gordin Weaver (Count a Lonely Cadence) en regisseerde vader Charlie als sadistische sergeant die hem het leven zuur probeert te maken. Ook bekend als Stockade. BBC 1, 1.25-2.55u.

Newsies (Kenny Ortega, 1992, VS). Hedendaagse musical speelt zich af in de krantenwereld. Christian Bale (American Psycho) is te zien als opstandige krantenjongen. Zou hij het tot miljonair schoppen? Op ware gebeurtenissen gebaseerd. ARD, 0.45-2.40u, nagesynchroniseerd.

. The Sun Shines Bright (John Ford, 1953, VS). John Ford herverfilmde zijn eigen Judge Priest, over een rechter die zichzelf door zijn rechtvaardige gedrag jegens zwarten niet geliefd maakt in het conservatieve Zuiden van de Verenigde Staten na de Burgeroorlog. Door Ford beschouwd als een van zijn favoriete films. Morgen, BBC 2, 12.00-13.30u., zwart-wit.

Distant Drums (Raoul Walsh, 1951, VS). De moerassige Everglades zijn het decor voor deze western waarin zich de confrontatie tussen indianen en cowboys volgens de regels van het spel ontrolt. Morgen, BBC 2, 14.40-16.20u.