Satirische Hitler-strip op Nederlandse markt

,,Jawohl, ik ben terug'', roept een lief stripfiguurtje op het omslag van een stripboek, dat gisteren op de Amsterdamse uitgeversbeurs `Vers voor de Pers' is gepresenteerd. Wie wat beter naar het mannetje kijkt, ziet dat de illustratie Adolf Hitler voorstelt.

De strip is een vertaling van deel 1 van de inmiddels driedelige Adolf-serie van de Duitser Walter Moers. Van de eerste twee afleveringen zijn in Duitsland zo'n 200.000 exemplaren verkocht. Ze leidden tot serieuze besprekingen in dagbladen als de Frankfurter Allgemeine. De joodse gemeenschap in Duitsland heeft zich nooit aan Adolf geërgerd.

De satirische strip verhaalt hoe Adolf, na decennia ondergedoken te hebben gezeten, in de bovenwereld terugkeert en een nieuwe kans krijgt. Zijn avonturen hebben een hoog absurdistisch gehalte. Zo vermoordt hij zijn Tamagotchi en de als vrouw op aarde teruggekeerde Göring, ontmoet hij Moeder Theresa, koopt hij de Eiffeltoren en verwoest hij Hiroshima. Ook wordt Adolf lijfwacht van prinses Di, neemt hij deel aan een Karaoke-wedstrijd en doet hij de Pepsi-test. Tot slot komt hij voor de beslissing te staan of hij de mensheid nu moet redden of vernietigen.

Een woordvoerder van de Appelbloesem Pers, die de strip in vertaling uitgeeft: ,,De stripfiguur Hitler heeft sinds de oorlog verstopt gezeten in een riool, maar in onze tijd komt hij weer tevoorschijn om nieuwe plannen aan de man te brengen. Het wordt allemaal niets, hij is de ultieme verliezer. Het is een wat ambivalent boekje en ik begrijp wel dat sommige oudere mensen er moeite mee zullen hebben. Persoonlijk vind ik het bevrijdend om ook eens om Hitler te lachen.'' De Nederlandse Adolf verschijnt medio 2001, in een oplage van 5000 exemplaren. Wie aan het boekje niet genoeg heeft, kan Adolf nog aanschaffen als badstop en sierkurk. Ook is er een Adolf-wekker voorradig.