Rode Kruis: verbied clusterbommen

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) heeft naar aanleiding van de oorlog om Kosovo opgeroepen tot een wereldwijd verbod op het gebruik van clusterbommen. Dat meldt de BBC. Het ICRC zegt dat de clusterbommen die veelvuldig werden gebruikt door de NAVO in het Kosovo-conflict een hoge tol onder de burgerbevolking hebben geëist.

Clusterbommen, die bestaan uit granaatscherven en ontvlambaar materiaal, staan berucht om hun destructieve werking. De bommen, afgevuurd door bommenwerpers van de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maakten honderden slachtoffers en liggen nog voor een deel onontploft in Kosovo. Het ICRC meldt dat kinderen in Kosovo vijf keer meer kans hebben om gedood te worden door een clusterbom dan door een landmijn. Het voorstel zal op een congres in Genève later deze maand verder worden besproken.