PORTUGESE KALFSLEVER

In het onwaarschijnlijke geval dat er iets van dit overheerlijke gerecht overblijft kunt u er een andere maaltijd van maken. Snijd de restjes lever dan in lange repen van 1 tot 1 1/2 centimeter breed en zet de overgebleven saus en spekreepjes even weg. Verhit een paar eetlepels olijfolie in een koekenpan op een hoog vuur en bak er de reepjes lever snel in tot ze rondom goudbruin zijn. Schep ze uit de pan en drapeer over een bergje gemengde slasoorten. Blus de pan af met de restjes saus en spek en laat inkoken. Schep deze saus over de salade en serveer met stokbrood.

Leg de plakken lever naast elkaar in een zuurbestendige schaal. Doe de wijn, sherry-azijn, knoflook, het laurierblad en de kruidnagels in een kom en schep om. Giet de marinade over de lever en draai de plakken er een paar keer in om. Dek de schaal af en zet 4 tot 5 uur in de koelkast.

Neem de plakken lever uit de marinade, schraap er de stukjes knoflook af en doe die terug in de marinade. Verwijder het laurierblad en de kruidnagels uit de marinade en zet die even weg. Dep de plakken lever droog met keukenpapier.

Verhit de olijfolie in een grote, zware koekenpan op een middelhoog vuur. Doe er de spekreepjes in en bak ze in circa 5 minuten goudbruin en knapperig. Schuif de spekreepjes opzij en leg dan de plakken lever naast elkaar in de pan. Bak de lever circa 1 1/2 tot 2 minuten per kant tot ze van buiten goudbruin maar van binnen rose zijn. Schep de lever en spekreepjes uit de pan en doe beide over op een voorverwarmde dienschaal. Dek de schaal af met aluminiumfolie.

Draai het vuur onder de koekenpan hoog en blus de pan af met de bewaarde marinade. Schraap alle aanbaksels los met een houten spatel en laat in een paar minuten tot helft inkoken. Schep de saus over de lever en spekreepjes en dien op met geroosterde aardappels en gekookte sperziebonen.

    • Kim Maclean