Politie staakte volgen verdachten

Wegens personeelskrapte heeft de Rotterdamse politie vlak voor de fatale overtocht van een groep Chinezen naar Groot-Brittannië de observatie van verdachten tijdelijk gestaakt. Tijdens dit `Dover'-transport kwamen 58 illegale Chinezen om het leven.

De korpsleiding, door minister Korthals (Justitie) eerder om opheldering gevraagd over het nalaten van opsporing in het fatale weekeinde, heeft dit vastgesteld na een interne reconstructie. De minister heeft hierover ,,drie à vier weken geleden ambtsbericht ontvangen'', aldus een woordvoerder van het departement van Justitie.

De groep verdachten, geleid door de 34-jarige Nederlander van Turkse afkomst O., is tot het weekeinde van 17 en 18 juni door de Rotterdamse rivierpolitie geobserveerd. Dit gebeurde vanaf maart in een onderzoek (`Charimedes') naar Koerden-smokkel naar het Verenigd Koninkrijk.

In dat kader observeerde de rivierpolitie, aldus het justitiële dossier van de `Dover'-zaak, onder meer een bijeenkomst in Schiedam op 15 juni, waar O. sprak met onder anderen de Nederlandse chauffeur Perry W.. Deze bestuurde op 18 juni de vrachtwagen waarin de overleden Chinezen werden ontdekt. Een groot deel van deze Chinezen was vrijdagavond 16 juni, pal voor middernacht, aangekomen op station Rotterdam CS, zo hebben de twee overlevenden verklaard.

In een brief aan de advocaat van O., P. Doedens, heeft de Rotterdamse officier van justitie L. de Jonge vorige maand bevestigd dat ,,het OT Rotterdam niet in actie [is] geweest in het weekend van 17 en 18 juni''. Volgens Doedens en zijn collega J. Boone is het Chinezen-transport bewust doorgelaten om een beter zicht op de dadergroep te krijgen; sinds de IRT-affaire is dat verboden. Boone zegt ook dat in de achterzak van een overleden Chinees het telefoonnummer is aangetroffen van een Chinezen-expert van de Amsterdamse politie. Hij heeft gisteren de Rotterdamse rechter-commissaris A. van Essen verzocht of hij deze agent zo spoedig spoedig kan horen. Vanmorgen bleek de betreffende agent een week met verlof te zijn.

Het openbaar ministerie in Zwolle, dat formeel de leiding heeft over het `Dover'-onderzoek, weerspreekt met klem dat sprake zou zijn van doorlating van de Chinezen. Deze lezing is bevestigd door de interne reconstructie van de Rotterdamse korpsleiding. Daarin is naar voren gekomen dat vacatures bij de observatieteams van Rotterdamse politie tot gevolg hebben dat in het weekeinde steeds vaker niet geobserveerd wordt. Dat is ook in het weekeinde van 17 en 18 juni gebeurd. Toen had de recherche door het EK voetbal extra personeelsschaarste.

Dat de dadergroep van `Dover' dezelfde was als degene die de rivierpolitie in het Koerden-onderzoek in het vizier had, is bij het OT pas woensdag 21 juni duidelijk geworden. ,,Een bizar toeval'', aldus een Rotterdamse politieman.