Politie Servië haalt bureaus Otpor leeg

De Servische politie is gisteren binnengevallen bij twee kantoren van de oppositiebeweging van studenten en scholieren Otpor (Verzet). Bij het hoofdkwartier in Belgrado werd een vrachtwagen vol verkiezingsmateriaal, computers en meubilair in beslag genomen.

De politie viel het Belgradose kantoor van de beweging binnen zonder zich te identificeren en zonder doorzoekingsbevel en nam alles in beslag dat niet vast zat. Later gisteren herhaalde zich dat in een kantoor van Otpor in de stad Mladenovac.

De politie liet later weten dat de invallen onderdeel uitmaakten van ,,de reguliere activiteit'' van de politie; er was ,,propagandamateriaal'' in beslag genomen van wat de politie noemde de ,,illegale, NAVO-gezinde huurlingenorganisatie Otpor''.

Otpor is een losse oppositiebeweging, met een grote aanhang onder de studenten en scholieren in Servië. Wegens het ontbreken van een duidelijke hiërarchische structuur is het voor het regime van president Miloševic moeilijker Otpor onschadelijk te maken dan de gevestigde oppositiepartijen in Servië en volgens waarnemers is de beweging voor het bewind dan ook veel gevaarlijker dan de rest van de oppositie. Ook het inventieve, vaak ludieke karakter van Otpor maakt haar ongrijpbaar. Het bewind bestempelt Otpor stelselmatig als illegaal, fascistisch en gewelddadig, maar de beweging is geenszins verboden.

In Belgrado zei gisteren een voormalige Joegoslavische functionaris van Interpol, Budimir Babovic, dat het regime ,,op een pogromachtige manier omgaat met de oppositie''. Hij tekende aan dat het dragen van een speldje van Otpor niet verboden is, maar dat het dragen van zo'n speldje al vaak tot arrestatie leidt.

Woordvoerders van Otpor zeiden gisteren dat de invallen aantonen dat het regime ,,ten einde is''. ,,Het verkeert kennelijk in een grote, paranoïde angst over wat er [bij de verkiezingen] op 24 september gaat gebeuren'', aldus een van de woordvoerders. Hij voegde daaraan toe dat Otpor zijn acties zal opvoeren.