Opnieuw varkenspest in Groot-Brittannië

In Groot-Brittannië is een nieuw geval van varkenspest vastgesteld. De getroffen varkenshouderij ligt in de buurt van het gebied waar de gevreesde ziekte al eerder werd aangetroffen. Dat heeft het Britse ministerie van Landbouw gisteren bekendgemaakt. Daarmee lijkt de hoop van Britse varkenshouders op een snelle opheffing van het door Brussel ingestelde uitvoerverbod op varkens uit Engeland van de baan. Nederland, België en Spanje importeren ook geen varkens uit de rest van het Verenigd Koninkrijk.

Ongeveer duizend varkens moeten worden geruimd op de boerderij in Norfolk, waar het nieuwe geval werd ontdekt. Varkenspest is niet gevaarlijk voor mensen, maar is tussen varkens onderling uiterst besmettelijk. Tot dusver zijn zo'n 12.000 varkens geruimd in de drie Engelse gebieden waar de ziekte is uitgebroken.