Olieprijzen blijven hardnekkig hoog

De olieprijzen blijven hardnekkig hoog. Vandaag zijn ze iets gezakt nadat ze gisteren een nieuw hoogtepunt hadden bereikt. Op de termijnmarkt in Londen stond rondom het middaguur de prijs voor Brent (olie uit de Noordzee) voor levering in oktober op 32,65 dollar per vat (159 liter). Gisteren sloot in Londen Brent voor levering in oktober op 32,84 dollar per vat, de hoogste prijs in tien jaar.

Komende zondag vergadert de Opec, het oliekartel dat een derde van de olieproductie controleert, in Wenen. Opec staat onder grote druk om zijn olieproductie opnieuw te verhogen. Zowel de EU, de Verenigde Staten als Japan hebben daar bij Opec op aangedrongen, evenals de nieuwe, olieafhankelijke industrielanden in Azië. Van de Opec-leden heeft eigenlijk alleen Soedi-Arabië, de grootste olieproducent ter wereld, substantiële reservecapaciteit.

De huidige voorzitter van het oliekartel, de Venezolaanse minister Ali Rodriguez, beloofde gisteren `concrete maatregelen' om de prijzen te drukken.

Verwacht wordt dat de bijeenkomst in Wenen een productievergroting oplevert van minimaal 500.000 vaten per dag. Soedi-Arabië zou meer willen, maar vooral Iran zou dwars liggen. De termijnmarkten in Londen en New York lijken er weinig vertrouwen in te hebben dat de Opec in staat is snel te zorgen voor een betere balans tussen vraag en aanbod.

Volgens de vroegere Soedische minister van olie sjeik Jamani is het al te laat voor de Opec om ervoor te zorgen dat de tanks voor olieproducten in de industrielanden voor de winter weer goed zijn gevuld. ,,Ik denk dat de prijzen in de winter nog wat hoger worden, maar in 2001 zullen ze gaan dalen en op langere termijn ziet het er verschrikkelijk uit voor de Opec'', aldus Jamani in een interview met het Britse persbureau Reuters. De 70-jarige Jamani, minister van olie van 1962 tot 1986, voorspelt dat de Opec een hoge prijs zal betalen voor haar onvermogen de markt te stabiliseren. Volgens de sjeik blijft het kartel uiteindelijk zitten met oliereserves die nooit meer worden benut, waarmee een eind komt aan het olietijdperk. ,,Het Stenen Tijdperk kwam niet ten einde door een gebrek aan steen.'' Door de prijzen uit de hand te laten lopen, drukt de Opec de vraag en stimuleert het kartel de ontwikkeling van nieuwe energietechnologie, aldus Jamani.