Olano leiding Vuelta al na één dag kwijt

Na één dag verspeelde Abraham Olano gisteren zijn leiderstrui in de Ronde van Spanje. De Spanjaard bezweek onder het klimmersgeweld van de Kelme-ploeg. Ploeggenoot Santos González nam de leiding over.

In de eerste Pyreneeënrit zat Santos González de hele dag mee in een kopgroep en omdat hij als vijfde over de finish ging had hij voldoende voorsprong om zijn kopman af te lossen. De Colombiaanse Kelme-renner Rafael Cárdenas won de etappe. In de bergen waren het vooral de Spaanse en Colombiaanse klimmers die een hoofdrol voor zich opeisten; behalve González diens landgenoot Jon Odriozola en de Colombiaan Victor Hugo Peña.

Olano kon in het echte klimmerswerk gisteren in de slotfase niet meer mee, maar constateerde tevreden dat concurrent Jan Ullrich ook moeite had met de steile aankomst in het ski-oord La Molina. Alex Zülle, eerder in deze ronde ook enkele dagen leider, was de grootste verliezer van de dag. De Zwitser moest na 165 kilometer ruim een kwartier toegeven.

Santos González Capilla, zoals de nieuwe leider volledig heet, heeft geen grote erelijst. De 27-jarige Spanjaard bezet op de wereldranglijst de 562ste plaats. Hij veroverde de leiderstrui vooral dankzij een sterke tijdrit op zondag, waarin hij als tweede finishte en slechts dertien seconden op zijn kopman Olano toegaf. Het leverde hem de vijfde plaats op in de algemene rangschikking. Toen maandag achttien renners het peloton verlieten voor een lange vluchtpoging, ging de knecht mee om een controlerende rol te vervullen.

De kopgroep viel in de laatste fase van de etappe volledig uiteen. Santos Gonzalez moest in de slotklim ook even passen, maar haakte in de laatste kilometer bijna weer aan bij de eerste vluchters. Zijn verlies bedroeg uiteindelijk slechts vijftien tellen. Achter de vluchters probeerde Santiago Botero namens Kelme toppers als Olano, Ullrich en Zülle uit te putten.

De bergkoning van de laatste Tour zat aanvankelijk bij de koplopers maar liet zich in de laatste fase terugzakken om zijn kopmannen Heras en Escartin bij te staan in de uitputtingsslag. De opzet lukte niet helemaal, want Olano kon het verlies beperken tot twee minuten en 47 seconden. Ullrich had drie seconden meer nodig om de streep te bereiken.

Tweevoudig Vuelta-winnaar Zülle bezweek wel, op de voorlaatste col. De kopman van Banesto arriveerde als 68ste. Zijn achterstand was opgelopen tot 15,43 minuten, waardoor de Zwitser een vrije val maakte in het klassement. Hij bezet de 38ste plaats, op bijna een kwartier van de leider.