Nieuwe HBG-voorzitter wil `momentum' gebruiken

Bouwconcern HBG maakte gisteren bekend dit jaar een groot verlies te lijden en te gaan saneren.

De nieuwe topman bij bouwconcern HBG heeft zijn straatje schoongeveegd met een eenmalige voorziening van 365 miljoen gulden. Geen ongebruikelijke start, wel een pijnlijke. Het grootste Nederlandse bouwconcern zal in dit jaar voor het eerst in bijna honderd jaar verlies maken. En het had zijn toch al zo geplaagde aandeelhouders eerder dit jaar juist een forse winststijging beloofd.

Carel Jan Reigersman, die in juli Jan Veraart opvolgde als voorzitter van het HBG-bestuur, zit met de erfenis van de mislukte fusiepoging met baggerconcern Boskalis. Veraart beloofde winstgroei, daartoe gedwongen door een dreigende vijandige overname van HBG door Boskalis. Reigersman zit ook met de rampzalige overname van het Duitse Wayss & Freitag, dat sinds 1997 al voor ruim 1 miljard gulden aan stroppen opleverde.

Reigersman kon gisteren bij de presentatie van de halfjaarcijfers niet goed uitleggen waar de omslag van 180 miljoen winst, zoals in maart voorspeld, naar 150 miljoen gulden verlies zo plotseling vandaan komt. Hoewel hij als bestuurslid medeverantwoordelijk was voor de nu geschonden belofte tot winstverbetering, hield hij gisteren vol dat zijn plannen geen `haakse hoek' maken, maar slechts een `goede draai' zijn. ,,Om die prognose uit maart te halen hadden we op onze tenen moeten lopen'', zei Reigersman. ,,Nu willen we van het momentum (de mislukte fusie, de wisseling aan de top, red.) gebruikmaken om met een schone lei te beginnen.''

Reigersman en HBG's nieuwe financiële man, Kerst Troost, wilden de voorziening niet specificeren. Het grootste deel is bedoeld om voorziene verliezen en afboekingen in Duitsland, die dit en volgend jaar zouden worden verrekend, nu in een keer te nemen. Na sluiting van nog één vestiging moet Duitsland vanaf volgend jaar minimaal quitte draaien.

Hoop kunnen beleggers putten uit de `strategische heroriëntatie' van HBG. Het bouwconcern zal voortaan projecten en divisies beoordelen op toegevoegde waarde. Onderdelen die te weinig presteren worden verkocht.

Nieuwe bedrijven kopen lijkt er voor HBG niet in te zitten, want het concern staat er financieel slecht voor. Het moet dringend wat doen aan zijn slechte solvabiliteit (eigen vermogen als percentage van het balanstotaal). Volgens analist André Mulder van zakenbank Metzler zakt die eind dit jaar tot ongeveer 12,5 procent, waar de meeste andere bouwers op zo'n 30 tot 35 procent zitten.

Tegelijk vergt HBG's Amerikaanse dochter forse investeringen om te kunnen profiteren van de lokale bouwhausse. En verder wil HBG dit jaar zijn dividenduitkering handhaven op het niveau van 1999, ondanks het verwachte verlies. In het nieuwe belastingstelsel wordt dividendrendement namelijk een belangrijker selectiecriterium voor beleggers. Met het voorziene dividend van 0,73 euro per aandeel komt HBG – bij een koers van 11 euro – op een brutorendement van ongeveer 6,6 procent. Daarmee kan het bedrijf in de gratie van beleggers blijven.

Een vergelijkbare `heroriëntatie' als bij HBG leidde dit jaar bij collega-bouwer Ballast Nedam tot de conclusie zijn baggerdivisie verrassend weinig samenhang had met de bouwactiviteiten. ,,Ik wil niet vooruitlopen'', zei Reigersman. ,,Onze baggerdivisie is groter, maar ook daar zullen we natuurlijk opnieuw naar kijken.''

Verkoop van de baggerdivisie is de meest waarschijnlijk uitkomst, verwacht analist Mulder. ,,Dat kan meer opleveren dan HBG nu als geheel op de beurs waard is.'' Besluit HBG zijn baggerdivisie af te stoten, dan zijn er slechts twee mogelijke kopers: Boskalis of het Belgische Deme. Een fusie en aparte beursgang met de baggerdivisie van Ballast Nedam zou een derde optie kunnen zijn.

Het opgeschoonde HBG moet een prachtig bedrijf worden, lieten de twee bestuurders gisteren weten. De divisies zullen elk ten minste even goed moeten presteren als hun concurrenten. Voor HBG als geheel kijkt financiële man Troost naar internationale bouwgiganten als het Britse Awec, het Zweedse Skanska en het Duitse Hochtief. Op de beurs doen de eerste twee het beduidend beter dan HBG, aldus Troost. Alleen Hochtief deed het nog ietsje slechter.

Zijn Awec en Skanska in Duitsland actief?, werd hem gevraagd.

,,Ja'', was het antwoord. ,,Maar ze zijn die posities aan het afbouwen.''

CAHIER HBG: www.nrc.nl