Nederland stapt uit Trigat-project

Nederland ziet af van verdere deelname aan het Trigat-project voor de ontwikkeling van een Europese anti-tank raket. Dit heeft staatssecretaris Van Hoof (Defensie) vanmorgen bekendgemaakt.

In totaal heeft Nederland tot dusverre zeventig miljoen gulden bijgedragen aan de ontwikkeling van het anti-tank wapen. Vorige maand besloot ook Engeland al om zich uit het project terug te trekken. Van Hoof had in februari laten weten de Nederlandse deelname te willen heroverwegen. De andere deelnemers Duitsland, Frankrijk en België gaan vooralsnog wel door met de ontwikkeling van het wapen.

Van Hoof stelde vanmorgen dat de Trigat, waarmee in 1990 een begin werd gemaakt, op verschillende punten niet meer voldoet aan de huidige eisen van de krijgsmacht. Het wapen is met zijn 44 kilo te zwaar voor manschappen om langdurig op hun schouder mee te dragen. Voorts heeft het als nadeel dat het een geleid wapen is, wat betekent dat de schutter tijdens de vlucht van de raket het doel in het vizier moet houden. Daardoor is die kwetsbaar voor vijandelijk vuur.

Bovendien is de Trigat duurder in de aanschaf en in het onderhoud dan de veel lichtere Amerikaanse Javelin-raket en de Israelische Gill-raket. Die laatste wegen maar zo'n 24 kilo. Het zijn bovendien zogeheten fire-and-forget wapens, waarnaar de schutter geen omkijken meer heeft nadat de raket is afgevuurd. Volgens de staatssecretaris zijn die wapens daardoor veiliger dan de Trigats. ,,Er kan maar één conclusie zijn'', aldus Van Hoof vanmorgen, ,,en dat is dat we moeten stoppen met de Trigat.''

Inmiddels heeft Van Hoof nieuwe offertes aangevraagd voor de Javelin en de Gill-raket. Van Hoofs voorganger, G. Meijling, had in 1997 al besloten om de helft van de eerder afgesproken 400 Trigat-raketten te schrappen en in plaats daarvan Javelins of Gills aan te schaffen.

Van Hoof verklaarde te betreuren dat Nederland zich alsnog genoopt zag uit het Europese Trigat-project te stappen. De afgelopen maanden had hij ,,indringend'' met collega's uit de andere deelnemende landen gesproken over dit aspect. Uiteindelijk bleken de Nederlandse belangen echter niet goed te verenigen met de voortzetting van de gezamenlijke Trigat-raketten. Het kabinet heeft in totaal 580 miljoen gulden beschikbaar gesteld voor de aanschaf van een nieuw anti-tank raket voor de middellange afstand. De wapens zijn bedoeld voor de landmacht en voor het Korps Mariniers.