Mowlam uit Britse politiek

Marjorie `Mo' Mowlam, de kleurrijke en populaire Britse oud-minister voor Noord-Ierland, keert na de volgende verkiezingen niet terug in de nationale politiek.

Dat heeft ze gisteren gezegd. Mowlam (50) ontkende dat haar vertrek het gevolg is van de `fluistercampagnes' die tegen haar zouden zijn gevoerd met goedkeuring van premier Blair. ,,Ik heb nog een paar jaar van mijn werkzame leven over en ik wil voor mijn pensioen nog iets doen'', aldus Mowlam, die zei werk te willen zoeken in de internationale politiek, bij het oplossen van conflicten of het bestrijden van armoede.

Haar huidige ministerspost, op het Cabinet Office dat regeringsbeleid coördineert, werd al beschouwd als een zijspoor, nadat ze Volksgezondheid misliep. Evenmin mocht ze in mei dit jaar van Blair kandidaat staan voor het burgemeesterschap van Londen, hoewel opiniepeilingen aangaven dat Mowlam die verkiezingen gemakkelijk zou winnen.

De premier liet gisteren weten haar vertrek te beschouwen ,,als een groot verlies voor de regering en het parlement''. Een woordvoerder ontkende opnieuw dat Downing Street toestemming had gegeven voor het verspreiden van negatieve informatie over Mowlam omdat Blair haar haar populariteit zou misgunnen.

Rond haar vertrek als minister voor Noord-Ierland in oktober vorig jaar verschenen berichten in de Britse pers waarin anonieme bronnen binnen de regering Mowlam beschuldigden van slordigheid en gebrek aan oordeelsvermogen. Ook werd gesuggereerd dat ze de werkdruk niet aankon omdat ze nooit hersteld zou zijn van een hersenoperatie in 1997, waardoor ze kaal werd en een pruik droeg. De pruik, die ze af en toe zonder omhaal afzette, en haar onopgesmukte stijl en woordkeus werden haar handelsmerk.

Mowlams finest hour was het Goede Vrijdag-akkoord, de blauwdruk voor een permanente vrede in Noord-Ierland uit 1998. Ze kreeg daarbij veel lof voor haar onconventionele optreden en de manier waarop ze onverzettelijke katholieken aan de vergadertafel bracht en hield. Downing Street zou echter vinden dat het echte werk gedaan was tijdens marathonsessies onder leiding van premier Blair en door diens achter de schermen opererende chef-staf Jonathan Powell.

Een binnenkort verschijnende biografie van Mowlam noemt Powell en Blairs vertrouweling Peter Mandelson, Labour-partijstrateeg en de huidige minister van Noord-Ierland, als haar grootste vijanden. Beiden hebben ontkend Mowlams positie te hebben ondermijnd, maar bij veel kiezers en Labour-leden is de indruk blijven hangen dat de gladde regeringsmachine onwelgevallige dissidenten opruimt. Mowlams toekomstige memoires kunnen de politieke schade van haar vertrek nog vergroten.

Noord-Ierse protestanten reageerden gisteren merendeels verheugd op haar vertrek. Zij verdachten Mowlam van nationalistische sympathieën en waren niet gediend van een vrouwelijke minister.