Li Peng boos bij bezoek aan Litouwen

De Chinese parlementsvoorzitter (en voormalig premier) Li Peng heeft gisteren een bezoek aan de Litouwse hoofdstad Vilnius, dat gisteren zou beginnen en vandaag zou worden afgesloten, beperkt tot een paar uur, die hij doorbracht op het vliegveld van Vilnius. Dat heeft het Litouwse blad Lietuvos Rytas gemeld.

Li Peng was boos omdat zijn bezoek bleek samen te vallen met een conferentie in Vilnius over `de misdaden van het communisme'. Die conferentie, die vandaag begint, wordt gehouden in het gebouw van het Litouwse parlement. Ze is georganiseerd door voormalige dissidenten uit Oost-Europa. Li Peng was premier van China ten tijde van het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking op 4 juni 1989, één van de thema's van de conferentie. Hij wordt algemeen gezien als de man die het Chinese leger op de vreedzame demonstranten op het plein afstuurde en een eind maakte aan `de Pekingse Lente'.

Toen de Chinese parlementsvoorzitter hoorde dat zijn bezoek aan Litouwen zou samenvallen met de tweedaagse conferentie wilde hij het aanvankelijk geheel schrappen. Pas na intensieve diplomatieke activiteit van de kant van de Litouwers stemde hij in met een bekorting van het bezoek tot luttele uren. De Litouwse regering heeft niet officieel gereageerd op die beslissing.