Internationaal

LONDEN

De Europese beurzen stonden vanmorgen zonder uitzondering onder druk. De telecomfondsen zakten massaal in en drukten de toonaangevende Europese beursindices in de rode cijfers. De effectenbeurs in Londen leverde vlak na opening bijna 1 procent in. Dat was vooral te wijten aan zwaargewicht Vodafone. Het telecombedrijf leverde gisteren al zo'n 5 procent in en kon zich aanvankelijk ook vandaag niet handhaven. Beleggers straffen het aandeel omdat er nog steeds geen duidelijkheid is over de positie die Hutchison Whampoa inneemt in het bedrijf.

In de loop van de ochtend wisten Vodafone en ook de Londense beurs zich te herstellen. De FTSE-index noteerde rond het middaguur 0,15 procent lager op een stand van 6.788 punten.

FRANKFURT

Ook in Frankfurt trokken telecomfondsen de beursindex naar beneden. De DAX-index stond rond de middag 0,13 procent lager op 7.436 punten. Grote winnaar was Management Data Media Systems, dat liet weten een belangrijke order in de wacht te hebben gesleept. Het aandeel dikte ruim 31 procent aan. Nieuwe orders zetten ook Cybernet Internet Services op winst. Het aandeel klom bijna 27 procent.

PARIJS

De Parijse effectenbeurs kon zich vanmorgen evenmin onttrekken aan het negatieve sentiment in Europa. Rond het middaguur noteerde de CAC-40 0,28 procent lager op een stand van 6.903 punten. Gisteren bereikte de Franse graadmeter nog een slotrecord op 6.922 punten.

Winstnemingen zetten France Telecom op een verlies van bijna 4 procent. Daarmee schaarde de telecomreus zich aan kop van het peloton verliezers in Parijs. France Telecom komt morgen nabeurs met de resultaten over het eerste halfjaar. Analisten verwachten een daling van de winst.

Een van de weinige stijgers was vanmorgen Sanofi-Synthelabo. Het farmabedrijf klom ruim 2 procent na de bekendmaking van een winststijging van 58 procent in de eerste zes maanden. De recordhoogte van de olieprijs zette TotalFinaElf niet op winst. Het aandeel van de oliegigant bleef onveranderd. Analisten verwachten dat het bedrijf morgen minimaal een verdubbeling van de winst in het eerste halfjaar bekend zal maken.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs is vanmorgen lager gesloten. De Nikkei-index leverde 1,4 procent in op 16.452 punten. De daling van de Japanse beursgraadmeter werd veroorzaakt door winstnemingen in de technologiesector.

NEW YORK

De Amerikaanse effectenbeurs was gisteren gesloten in verband met een feestdag.