`Imagorechten los van transfer om kas te spekken'

Voetbalclubs moeten de imagorechten van bekende spelers voortaan apart kunnen verkopen, los van de transfersommen. Daardoor zouden Nederlandse verenigingen bijvoorbeeld meer geld overhouden aan transfers van bekende voetballers naar grote Italiaanse, Spaanse of Engelse clubs. Met dit voorstel, gedaan in het Europees Parlement, denkt de VVD de impasse rondom het bestaande transfersysteem te kunnen doorbreken.

Naar verwachting zal de Europese Commissie deze week een nieuw systeem voor transfers afkondigen. De huidige transferregeling is volgens Europees commissaris Monti (concurrentiebeleid) in strijd met het vrij verkeer van personen. Monti gaat zo goed als zeker deze week stappen ondernemen, omdat hij het wachten op voorstellen van de wereldvoetbalbond FIFA beu is. Die wil het transfersysteem niet helemaal loslaten, om verenigingen die hebben geïnvesteerd in opleiding van spelers toch een vergoeding te geven als hun bekende namen naar grote buitenlanse clubs gaan.