HET NIEUWE TV-SEIZOEN: DE ONTDEKKING

Vanavond begint de VARA met de tweede reeks van het populair wetenschappelijke programma De Ontdekking. `Zijn aardbevingen te voorspellen?', `hoe ziet de toekomst van de burgerluchtvaart er uit?', `word je slimmer van muziek?' – een greep uit de onderwerpen. Presentator Menno Bentveld licht toe.

Waarom aardbevingen, waarom burgerluchtvaart?

,,Het moeten onderwerpen zijn met een lange wetenschappelijk historie, er moet grondig onderzoek naar gedaan zijn en er moet een toekomstvisie over te geven zijn. Geen ontdekkinkjes; iets moet echt impact hebben op het dagelijks leven. Het is dus geen magazine over gadgets.''

Vanavond luidt de vraag: Is er leven buiten de aarde. Niet bepaald peanuts.

,,Toch is dat echt de vraag die we de eerste aflevering proberen te beantwoorden. Niet in de zin van; `zijn er aliens', maar vanuit de wetenschappelijke definitie van `leven'. Leven is opgebouwd uit aminozuren. En de bouwstenen daarvan, onder anderen koolstof en waterstof, komen in ruime mate in de ruimte voor. Het zou dus zo kunnen zijn dat die elementen niet alleen op aarde, maar ook op andere planeten zijn neergeslagen. Als dat zo is, zou er dus ook leven op andere planeten kunnen bestaan. Dan is er misschien ook intelligent leven buiten de aarde.''

En dat allemaal in een half uurtje.

,,Over aminozuren alleen, kan je al drie uur praten. Maar je kan het ook in twee minuten vertellen. Dat proberen wij te doen. Het programma is niet bedoeld voor mensen die elke week de wetenschapsbijlagen van de Volkskrant en NRC Handelsblad spellen of The Scientific American lezen. Het is voor geïnteresseerden die geen zin hebben drie uur te gaan zitten luisteren. Maar het is geen sciencefiction. We volgen een wetenschappelijke aanpak.''

Dus geen ronkende Roswell-praktijken.

,,Het woord Roswell wordt niet eens genoemd.''

En toch is het niet saai?

,,Vorig jaar hoorde ik wel eens: ,,ik zag in de gids dat het een populair wetenschappelijk programma was, maar toen ik het zag, bleek het heel boeiend te zijn''. Dat geldt hopelijk ook voor deze reeks. We proberen het aantrekkelijk in beeld te brengen.''

Lekker snel, lekker trendy.

,,Nee, absoluut niet. Wij maken geen `ultimate kick' of `the big nog wat'. We filmen eerder klassiek dan hitsig, trendy of schokkerig. Maar we zetten de kijker af en toe wel op het verkeerde been.''

Zoals?

,,In de eerste aflevering zie je bijvoorbeeld een UFO over de Amsterdamse Dam vliegen. Je ziet mensen wegstuiven, bang wegrennen. Het lijkt heel echt. Dat vonden we een hele geslaagde scène.''

Wat is jouw rol in het programma?

,,Ik speel de rol van onderzoeker die de kijker meeneemt op zijn speurtocht. Maar ik ga zelf geen apparaten uittesten, duiken met haaien of uit een helikopter springen. Het gaat niet over adrenaline. Dat soort dingen doe ik in het programma Jules Unlimited. Ook VARA, trouwens.''

De Ontdekking, Ned.3, 19.00-19.28u.

(Tekst Japke-D. Bouma, foto Evelyne Jacq)