George Bush blundert

,,We hebben oprechte, openhartige Amerikanen nodig in het Witte Huis'', zei de Republikeinse presidentskandidaat George W. Bush gisteren op campagne in de staat Illinois. ,,Mensen die zeggen wat ze vinden en vinden wat ze zeggen.''

Hij wist niet dat er kort daarvoor een microfoon openstond toen hij running mate Dick Cheney iets influisterde. ,,Daar heb je Adam Clymer – een major-league asshole [eerste klas klootzak] van de New York Times'', zei Bush al lachend en zwaaiend naar zijn enthousiaste aanhang. ,,O, ja'', knikte Cheney, ,,dat is hij zeker.''

De woorden van Bush gingen even later, soms gecensureerd door een piepje, de ether in.

Later verklaarde Bush dat hij het betreurde dat zijn commentaar openbaar was geworden. Maar had hij ook spijt van zijn opmerking, werd hem herhaaldelijk gevraagd. Waarop de Bush zei: ,,Ik betreur het dat mensen het commentaar hebben gehoord''.

Een woordvoerder van de Republikeinse partij verklaarde dat Clymer een reeks ,,oneerlijke'' verhalen over Bush heeft geschreven.

Bush' Democratische opponent, Al Gore, bedankte de journalisten die ook op Labour Day – een vrije dag in de VS – hun werk goed hadden gedaan. In een officiële reactie verklaarde het Gore-kamp: ,,George Bush' gedrag onder druk van de campagne is ongelukkig en vreemd''.

Campagnepagina 5