Fusie AOL en Time Warner in gevarenzone

De Amerikaanse mededingingsautoriteit wil de aangekondigde fusie van internetaanbieder America Online (AOL) en mediaconcern Time Warner tegenhouden, als beide bedrijven niet akkoord gaan met een flink pakket restricties. Dit meldden Amerikaanse juristen, die betrokken zijn bij het onderzoek, gisteren.

De Amerikaanse antitrust-autoreiten willen nu dat Time Warner ook concurrerende internetaanbieders gebruik laat maken van haar zeer snelle netwerk. Er zou geen andere mogelijkheid voor toegang tot het Internet zijn voor aanbieders dan het netwerk van Time Warner. Ook zou een toekomstige samenwerking tussen beide fusiepartners en Amerika's grootste kabelexploitant, AT&T, mogelijk aan banden moeten.

Ook in Europa ondervinden AOL en Time Warner flinke tegenwerking, waar de Europese Commissie de fusie aan een diepgaand onderzoek onderwerpt. De EC vreest een overheersing van beide bedrijven op de markt van digitale muzieklevering en op het gebied van online distributie van films en sport- en entertainmentprogramma`s.

Sinds de aankondiging van de fusie, in januari dit jaar, is het verzet van verschillende mededingingsautoriteiten veel feller dan beide bedrijven en investeerders verwachtten. De twijfels van de antitrustorganen kunnen nu leiden tot een behoorlijke vertraging in of zelfs tot het afblazen van de fusie.

De verwachting is dat de discussie tussen de Amerikaanse overheid, AOL en Time Warner zal voortwoeden, tot een compromis is bereikt. Een woordvoerster van AOL heeft te kennen gegeven dat beide bedrijven bereid zijn tot vrije toegang tot hun netwerk. Zo bereikte Time Warner onlangs een akkoord met Juno Online Services over toegang tot het kabelnetwerk.

Time Warner en AOL zouden samen veertig procent van de Amerikaanse Internet-toegangen bezitten. Grote Amerikaanse televisiestations als ABC en NBC en consumentenorganisaties bekritiseren de aangekondigde fusie, omdat zij een oneerlijke machtsconcentratie vrezen. Andere critici zeggen daarentegen dat overheidsbemoeienissen in een dergelijke snel groeiende markt te groot zijn.