Formule I-race op Golf

Monza, ten noordoosten van Milaan, was een uurtje rijden vanaf onze camping in het zuiden van Zwitserland. Temidden van racegekke Italianen naar de Grote Prijs van Hongarije kijken, dat was die zondagmiddag het idee. Gevoed door de herinnering aan een eerder bezoek aan Monza, tijdens het jaarlijkse raceweekeinde in september.

Auto geparkeerd op een pleintje in het centrum van de stad. Uitgestorven was het, maar dat moest ongetwijfeld met het tijdstip te maken hebben, één uur in de middag. Een uur voor de race waren er amper mensen op straat. Het was half augustus, het laatste weekeinde voordat veel Italianen weer aan het werk zouden gaan, dat wisten we wel. En dat er om die reden op zondag veel etablissementen gesloten zouden zijn. Maar een televisie moest in het mekka van de autosport op raceday toch wel te vinden zijn.

Op het plein brandden de neonlichten van Spizzico, de McDonald's onder de pizzeria's. Een snelle inspectie leerder dat er wel espresso en pizza's te koop waren, maar dat een televisie ontbrak. In een andere straat kwam het enige teken van leven van een kioskhouder die het bordje aperto omdraaide en chiuso tevoorschijn toverde.

Twee straten verderop een handvol mannen op het terras van Bar Grand Prix. Liet een van hen daar niet de naam van Mika Hakkinen vallen? Het café was open! Hoe kon het ook anders. Maar een televisie, nee, die hadden ze niet. Schamper lachte de oude barjuffrouw op de vraag waar we in Monza de race zouden kunnen zien. ,,Alles is hier gesloten.'' Nu wist ik het zeker. We zouden de race gaan missen.

Terug naar de auto. Misschien bij een benzinestation langs de snelweg...

Tegenover de pizzeria was inmiddels een wonder geschied. De parkeerwachter was op zijn post teruggekeerd en op de grijze Volkswagen Golf naast zijn werkhok stond een draagbare televisie! Parkeerwachter Gaetano Iatrino was in het gezelschap van twee Duitse toeristen, die in Milaan op hetzelfde idee als wij waren gekomen.

Op de tv waren tien minuten voor de start van de race nog geen beelden vanuit Hongarije te zien. De warming-up bestond uit een Italiaanse versie van Banana Split, Crazy Camera. Tot twee minuten voor twee, toen een voorbijganger meldde dat de race alleen via Rai Uno te volgen zou zijn. Dat was nou net die ene zender die de parkeerwachter niet kon ontvangen op zijn gammele teeveetje, een Elettronica Rex.

Hij gaf ons de vrijheid om wat te rommelen met de anderhalve meter lange kabel die achterin het toestel zat geprikt. Uit zijn hok haalde hij een mesje en een schroevedraaiertje tevoorschijn. Met een mesje ontblootte de desperate Duitse Schumacher-fan het koperen gedeelte van het kabeltje en wikkelde dat om de antenne die mijn vrouw intussen van onze auto had geschroefd. Beeld! Van de tweeëntwintig wagens in de opwarmronde. Veel sneeuw, weinig kleur, maar de wagens waren van elkaar te onderscheiden. Tenminste, als Gernot Baur uit Augsburg de antenne op een bepaalde manier de lucht instak en niet van richting veranderde.

Nadat we hadden gezien hoe Hakkinen na de start Schumacher aftroefde, viel het beeld weer weg. Zo ging het een half uur lang. Tot ik de koperdraad van de tv-kabel van m'n auto-antenne afhaalde en tegen het metalen deel drukte van het slot op de achterklep van de Golf. Het beeld viel niet meer weg, maar voor een acceptabele ontvangst was het voor de schaarse kijkers nog zaak om niet van positie te veranderen. Argeloze voorbijgangers werden met argwaan bekeken.

Het was uiteindelijk een saaie race, maar de Grote Prijs van Hongarije was voor twee Nederlanders, twee Duitsers en een parkeerwachter op de Piazza Giosué Carducci een memorabel evenement.

Aan het einde van deze week, als het Formule I-circus Monza aandoet voor de veertiende race van het seizoen, wordt de bewaakte parkeerplaats in het centrum van de Noord-Italiaanse stad in beslag genomen door stands van sponsors. Ook parkeerwachter Iatrino verhuist tijdelijk. Hij staat vanaf donderdag vlakbij het Autodromo Nazionale in Monza, op de parking voor autobussen. Waarschijnlijk voorzien van zijn draagbare televisie.