Duits Stinnes biedt 634 mln voor HCI

Het Duitse handels- en transportconcern Stinnes heeft een bod gedaan op de aan de Amsterdamse beurs genoteerde Holland Chemical International (HCI), handelaar en distributeur van chemische producten.

Stinnes wil HCI samenvoegen met zijn chemiedochter Brenntag. Daardoor zou de grootste chemicaliëndistributeur ter wereld ontstaan. HCI zegt in grootte de vijfde distribiteur van chemische producten ter wereld te zijn, Brenntag claimt een tweede positie. Stinnes biedt 16,20 euro per aandeel HCI, een premie van bijna 55 procent ten opzichte van de slotkoers van HCI van afgelopen donderdag. Daarmee heeft het concern 634 miljoen gulden over voor HCI.

De overname, die de betrokken bedrijven gisteren officieel naar buiten brachten, verklaart waarom de koers van HCI afgelopen vrijdag plotseling omhoogschoot. Wegen de onverklaarbare koerswinst van 20 procent en een vermoeden van handel met voorkennis haalde de commissaris voor de notering de transacties in HCI van die dag door. De Stichting Toezicht Effectenverkeer, die toezicht houdt op de beurs, stelt een onderzoek in. Volgens bestuursvoorzitter A. Hol van HCI wijst informatie van de beurs erop dat het lek niet in Nederland zat.

Als onderdeel van de overname neemt Stinnes tevens de nettoschuld van de Nederlandse distributeur over. Op 30 juni bedroeg deze 565 miljoen gulden.

Na de overname komt de omzet van Brenntag op jaarbasis boven de 4 miljard euro en telt het concern 8.000 medewerkers. Van hen zijn 3.200 afkomstig van HCI.

Volgens bestuursvoorzitter R. Visser van Brenntag zullen er geen ontslagen vallen en is het de bedoeling juist extra werk aan te bieden. De activiteiten van HCI en Brenntag zijn volgens Visser in hoge mate complementair.

Geografisch sluiten de bedrijven goed op elkaar aan: Brenntag is marktleider in West-Europa, terwijl HCI actief is in Canada en Scandinavië. Daar zijn de Duitsers minder sterk. In de Verenigde Staten hebben beide bedrijven een krachtige positie, maar hun activiteiten richten zich daar niet op dezelfde soorten chemicaliën.

De samenwerking moet vanaf het tweede jaar 15 tot 20 miljoen euro per jaar aan kostenvoordelen opleveren.