De Aborignalvlag bij de Spelen

Cathy Freeman, de Aboriginalatlete die kans maakt op de gouden medaille op de 400 meter hardlopen, zal niet worden gestraft indien ze zich voor een ereronde in de Aboriginalvlag zal hullen. Dat schreef The Telegraph in Sydney onlangs. Freeman sloeg het dundoek met de gele cirkel en rode en zwarte banen samen met de Australische vlag om zich heen nadat ze in 1994 goud won op de Gemenebestspelen in het Canadese Victoria. Dat kwam haar toen op een fikse uitbrander te staan van haar chef de mission.

Niettemin was het de bedoeling van Freeman een verzoenend gebaar te maken. In de afgelopen jaren heeft ze zich verzet tegen verzoeken van radicale Aboriginalleiders om de Spelen te boycotten. ,,Er zal veel om me te doen zijn omdat ik een Aboriginal ben. Ik houd van mijn achtergrond, maar ik zal niet op de Spelen zijn om politieke redenen'', aldus Freeman, die bezig is een nationale icoon te worden. Toen ze onlangs aankondigde een politieke loopbaan te overwegen, boden de leiders van alle politieke partijen aan haar met die ambitie te helpen.

Ook hordenloper Kyle van der Kuyp wil een Aboriginalvlag mee te nemen tijdens de openingsceremonie. Van der Kuyp, een Aboriginal die werd geadopteerd door een Nederlands gezin , wil zo zijn inheemse achtergrond op de Spelen benadrukken. Overigens zullen tijdens de Spelen op diverse plekken in en rond de accommodaties ook Aboriginalvlaggen wapperen.