Corus zit zwaar in de rode cijfers

Het verlies van het Brits-Nederlandse staal- en aluminiumconcern Corus is in de eerste negen maanden van zijn bestaan opgelopen tot 280 miljoen pond (ruim een miljard gulden). Het concern wijt de ontstane problemen voornamelijk aan het dure pond.

De problemen van Corus, ontstaan uit de fusie tussen Hoogovens en British Steel, zijn daarmee aanzienlijk groter dan verwacht. Zakenbank ING Barings schatte het verlies over de eerste negen maanden gisteren in op 173 miljoen pond sterling, maar dat getal lag bij de presentatie van de cijfers vanochtend aanzienlijk hoger. Tijdens een toelichting op de cijfers lichtte vice-voorzitter John Bryant, topman Fokko van Duyne is met een bloedvergiftiging opgenomen in een ziekenhuis, toe dat Corus een voorziening heeft moeten treffen van 44 miljoen pond in de Britse staalsector. Daar komt voor de rest van dit jaar nog een bedrag voor voorzieningen van 40 miljoen pond boven op. Hoeveel banen er nog bij Corus moeten worden geschrapt liet Bryant in het midden. ,,We zijn momenteel nog druk doende de nieuwe maatregelen te implementeren en kunnen wat de toekomst betreft op dit punt nog geen mededelingen doen.''

Eerder dit jaar besloot Corus al tot het schrappen van 2.300 banen, voornamelijk in Wales. Ook werd Corus geconfronteerd met aanzienlijke productieproblemen in Wales, maar ook bij Hoogovens in IJmuiden. Ook dat had een ernstig negatief effect op de cijfers. Dat de verliezen nog enigszins binnen de perken bleven is vooral te danken aan Hoogovens dat een positief bedrijfsresultaat behaalde van 256 miljoen gulden. De winstbijdrage van Hoogovens bedroeg de afgelopen negen maanden daardoor 128 miljoen pond.

Maar als geheel leed Corus over het kwartaal voorafgaand aan juli een verlies van 124 miljoen Brits pond (446 miljoen gulden). Ook het bedrijfsresultaat pakte negatief uit met 21 miljoen pond (76 miljoen). De omzet van het bedrijf steeg naar ruim zeven miljard pond.

Corus heet daardoor amper kunnen profiteren van de gestegen staalprijzen in de afgelopen zes maanden. Twee derde van de totale productiekosten worden gemaakt in Groot-Brittanië, waardoor het bedrijf zeer kwetsbaar is voor het dure Britse pond, dat alleen het afgelopen jaar alweer met 18 procent gestegen is. Corus heeft daardoor grote exportproblemen aangezien geëxporteerd staal minder oplevert in Britse valuta. Ook de concurrentiepositie ten opzichte van andere staalbedrijven in Europa staat door de problemen met het dure pond sterk onder druk.

Wel benadrukte Bryant dat de synergievoordelen van 200 miljoen pond die tot 2001 door de fusie waren voorzien aanzienlijk hoger liggen. Hij voorspelde een bedrag van 300 miljoen tot en met 2001.