Bridgevrouwen tegen VS op rand van uitschakeling

In de kwartfinale van de Bridge Olympiade in Maastricht verkeren de Nederlandse vrouwen op de rand van uitschakeling. De wereldkampioen staat 31 wedstrijdpunten achter tegen de Verenigde Staten. Vandaag valt de beslissing.

Gezien de forse achterstand en het relatief kleine aantal spellen (16) zal Nederland de wedstrijd moeten proberen open te breken. Toch koos non-playing captain Ed Franken voor een rustige opstelling. Bep Vriend en Marijke van der Pas spelen in de gesloten kamer, terwijl de verrichtingen van Anneke Pasman en Jet Simons op het Rama (demonstratiescherm) zijn te volgen.

Blijkbaar achtte Franken het verstandiger om het derde paar, Martine Verbeek en Wietske van Zwol, buiten de ploeg te laten. Dat was een verrassing, omdat juist dat paar in staat moet worden geacht de wedstrijd door middel van een paar swingspellen te laten kantelen. Even reageerde Van Zwol teleurgesteld: ,,Jammer dat wij niet meespelen, want die Shawn Quinn geeft mij altijd de punten met bakken cadeau.''

Ook haar partner Verbeek had graag de laatste serie spellen willen spelen, temeer daar ze een goed gevoel had over de slemspellen: ,,Moet je eens kijken naar de mannen. Die doen vaak maar wat. Onze slems zijn veel degelijker.''

Als de Amerikaanse vrouwen onder druk staan, maken ze fouten. Zo ging Mildred Breed volkomen onnodig down in een sansslem door te kiezen voor een technisch inferieure speelwijze. Voor het Rama was op dat spel duidelijk te zien hoe koel Marijke van der Pas verdedigde zonder ook maar een kaart te verraden.

Nu de Nederlandse mannen zijn uitgeschakeld, vestigen de toeschouwers hun aandacht op andere favorieten. Vooral de wedstrijd Italië-Brazilië, met een sterbezetting, trok veel bekijks. Het spel was een openbaring. In moordend tempo werd fantastisch bridge gespeeld. De Italianen Bocchi en Duboin vormen tot nu toe het beste paar van de Olympiade. IJsland, dat een dag eerder Nederland uit het toernooi werkte, staat met grote cijfers achter tegen Polen, de andere titelkandidaat. De grootste sensatie is Engeland, dat met een volstrekt onbekend team de rol van reuzendoder op zich genomen heeft. Het sterke Noorwegen staat op instorten tegen de ontketende Engelsen.