Beurs licht onder druk van winstnemingen

De AEX-index,die gisteren voor het eerst boven de 700 punten sloot, kan vanmorgen met moeite stand houden boven die grens. Vooral UPC en KPN werkten een verdere opmars van de beursgraadmeter tegen.

Van de nieuwe economie moest de AEX-index het vanmorgen niet hebben. Vrijwel alle aandelen in de technologie-, media- en telecomsector zagen hun koersen dalen. Daarbij waren Philips en ASML de nu al bijna traditionele uitzonderingen. De AEX stond rond het middaguur op 701,3 punten, 0,26 punten lager dan gisteren.

Veel fondsen op het Damrak leden onder winstnemingen. Ook aan de andere Europese beurzen incasseerden beleggers gerealiseerde koersstijgingen. UPC zag een aardig deel van zijn recente koerswinst verdwijnen. Gisteren steeg de kabelmaatschappij nog dik 8 procent, vandaag leverde het op een gegeven moment net zo makkelijk 6,4 procent in. Enig herstel volgde, waardoor het aandeel uitkwam op 31,49 euro, een verlies van 4 procent. Aanleiding voor de koersval was een onderhandse plaatsing van 4 miljoen aandelen bij zakenbank Morgan Stanley. Beleggers moesten daar zelf achter komen, en namen dat UPC niet in dank af. Bovendien wekte het bij sommige beurshandelaren argwaan dat UPC slechts vier miljoen aandelen heeft geplaatst. De 120 miljoen euro die het kabelbedrijf hiermee ophaalde lijkt volgens een handelaar moeilijk te verenigen met de veel grotere kapitaalbehoefte van UPC.

Het voornemen van Hagemeyer en Getronics een gezamenlijk distributiebedrijf op te zetten viel niet echt in goede aarde. Hagemeyer leverde 0,7 procent in op 31,55 euro, Getronics dook 1,9 procent weg naar 14,18 euro.

Beleggers reageerden direct op tegenvallende cijfers van Corus. De Brits-Nederlandse staalproducent werd 2,6 procent goedkoper op 1,13 euro, nadat eerst het historisch dieptepunt van 1,07 euro was bereikt.

Beter verging het Vendex/KBB. Bevredigende halfjaarcijfers duwden het detailhandelsconcern 4,15 procent omhoog op 15,55 euro. Het was daarmee verreweg de grootste stijger onder de hoofdfondsen.

Akzo Nobel kreeg er 0,75 procent bij op 48,66 euro. Het chemie- en farmacieconcern en de Franse medicijnenmaker Sanofi-Synthelabo ondertekenden een akkoord over de wereldwijde productie, promotie en distributie van een nieuw middel tegen trombose.

Nutreco deed het goed op geruchten dat het de landbouwtak van het Frans-Duitse Aventis (farmacie, chemie, diervoeding) zou willen overnemen. De in Boxmeer gevestigde veervoerproducent en viskweker werd bijna 2 procent duurder op 51,85 euro.

De euro daalde weer van boven de 0,90 dollar per euro naar 0,8926 dollar. Dat de Duitse bondskanselier Schröder gisteren de Europese rijen brak en de lage koers van de euro ,,goed voor de export'' noemde werd hem op de valutamarkt niet in dank afgenomen.