Berezovski wijst `Diktat' van Poetin af

De Russische zakentycoon Boris Berezovski heeft geweigerd in te gaan op een oproep van het Kremlin om zijn belangen in de televisiestation ORT – 49 procent van de aandelen – binnen twee weken over te doen aan de Russische staat. In plaats daarvan wil hij ze afstaan aan ,,journalisten en andere intellectuelen''.

Berezovski, wiens ORT de belangrijkste onafhankelijke zender is (en de enige onafhankelijke onder de drie nationale zenders), reageerde in een brief aan president Vladimir Poetin kwaad op wat hij een `ultimatum' en een `Diktat' noemde. Hij beschuldigde de president van pogingen, de persvrijheid de das om te doen. ,,Als ik inga op dit ultimatum, zal de televisie-informatie ophouden te bestaan en zal ze in Rusland worden vervangen door televisie-propaganda, onder controle van uw adviseurs'', zo schreef Berezovski. ,,Door mij dit ultimatum voor te leggen hebt u in wezen het land een belangrijke vraag voorgelegd: hebben niet-staatsmedia een recht op bestaan in Rusland?''

Berezovski voegde daaraan toe dat hij de aandelen in ORT, die hij nu via zijn diverse zakelijke belangen controleert, zal afstaan aan ,,journalisten en andere intellectuelen''. Hij suggereerde in zijn broef dat Poetin datzelfde zou moeten doen met de aandelen die de staat in ORT heeft om van ORT een werkelijk publieke omroep te maken.

Het Russische persbureau Interfax meldde later dat het Kremlin in een reactie instemde met de bestemming die Berezovski aan zijn ORT-aandelen geeft ,,als hij zich aan zijn belofte houdt''.

De televisie is de belangrijkste informatiebron voor miljoenen Russen. Na het offensief van de Russische justitie tegen een andere tycoon, Vladimir Goesinski, eigenaar van het particuliere station NTV, is Berezovski's ORT het enige alternatief voor de staatstelevisie, die door het Kremlin wordt gedomineerd. Berezovski liet gisteren weten dat Poetin zijn ,,ultimatum'' heeft gesteld naar aanleiding van de kritische ORT-berichtgeving over de manier waarop de overheid de ramp met de kernonderzeeër Koersk heeft aangepakt. Naar aanleiding van die berichtgeving, zo schreef Berezovski aan Poetin, is het Kremlin overgegaan op ,,dreigementen en chantage'', die ,,zijn zwakheid en het gebrek aan consistentie'' onderstrepen. ,,[Maar] u kent me heel goed en u zult dus niet verbaasd zijn te horen dat ik me niet aan een Diktat onderwerp'', aldus de miljardair in zijn brief aan de president.