Barak: voor vrede is nu haast geboden

De Israelische premier Ehud Barak heeft gisteren gewaarschuwd dat er nog maar een paar weken tijd is om een Israelisch-Palestijns vredesakkoord te sluiten. Tijdens een korte ontmoeting met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties in New York heeft Barak volgens zijn woordvoerder onderstreept dat het nu de Palestijnen zijn die concessies moeten doen. De Amerikaanse president Clinton zal deze week zowel Barak als de Palestijnse leider Arafat spreken. Een vredestop in Camp David mislukte deze zomer met name door de grote meningsverschillen over de toekomst van Jeruzalem. De Palestijnen eisen heel Oost-Jeruzalem op als hoofdstad van hun toekomstige staat. Israel heeft een vorm van controle over delen van het stadsdeel aangeboden. De Israelische waarnemend minister van Buitenlandse Zaken is deze week naar Marokko gereisd voor overleg over Jeruzalem.