Vestiging huisartsen mogelijk versoepeld

Het bestuur van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV) wil de vestigingsregels voor huisartsen versoepelen en huisartsen deels individueel met verzekeraars laten onderhandelen. Dat heeft een woordvoerder vanmorgen bevestigd. De LHV voert over deze onderwerpen al enige tijd overleg met de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), die uit het oogpunt van marktwerking en concurrentie bezwaar heeft tegen het vestigingsbeleid en collectieve afspraken met verzekeraars.

Huisartsen moeten in de toekomst zelf met verzekeraars gaan onderhandelen over extra's in de dienstverlening, vindt de LHV. De vereniging, waarbij vrijwel alle huisartsen zijn aangesloten, sluit nu per district collectieve contracten af met de verzekeraars. Voor het basispakket, 90 procent van het werk van de huisartsen, moet dit zo blijven, aldus een woordvoerder. Maar voor extra diensten, zoals verloskunde of keuringen, zouden huisartsen zelf met de verzekeraars afspraken kunnen maken.

Daarnaast is het vestigingsbeleid volgens de LHV aan herziening toe. Dit dateert uit een tijd dat er een overschot aan huisartsen was. Inmiddels is er schaarste. Helemaal afschaffen van de regels is volgens de woordvoerder niet gewenst. ,,Dan krijg je dat iedereen in een bepaald gebied gaat zitten, terwijl ergens anders niemand overblijft.'' Wel moeten de regels aan de nieuwe situatie worden aangepast. Eén regel wil de LHV ter bevordering van de vrije artsenkeuze wel afschaffen. Dit betreft de regel dat een arts niet binnen een halfjaar een patiënt mag overnemen van een collega voor wie hij heeft waargenomen. Volgende maand komen de voorstellen in de ledenvergadering aan de orde.