Turkse ouders houden hun kinderen thuis

Geen van de ongeveer vijftig leerlingen van basisschool De Kameleon in Deventer is vanmorgen naar school gegaan. De ouders van Turkse komaf houden hun kinderen thuis uit protest tegen het gebrek aan Nederlandse leerlingen op school, zo zegt N. Akdag, woordvoerster namens de ouders van kinderen op deze basisschool.

Staatsecretaris Vliegenthart zou vandaag een bezoek aan Deventer brengen en de ouders willen dat aangrijpen om aandacht te vragen voor het probleem van de zwarte school. Eerder hebben de ouders gesprekken met de gemeente en het schoolbestuur gehad, maar dat heeft tot nu toe niets opgeleverd. Ze protesteren al geruime tijd tegen het gebrek aan Nederlandse leerlingen op school. Volgens hen stimuleert dit hun kinderen nauwelijks om Nederlands te leren.

Woordvoerster Akdag weet nog niet of de kinderen de rest van de week ook thuisblijven.

Maandag aan het eind van de dag verwacht zij daar meer duidelijkheid over te hebben. De ouders overwegen de kinderen zelf les te geven.

Als de kinderen ook dinsdag niet op school komen, verstuurt directeur H. van Duuren van De Kameleon een brief aan de ouders waarin hij wijst op de leerplicht van de kinderen.

Van Duuren zegt teleurgesteld te zijn dat kinderen niet op zijn komen dagen. Als kinderen na drie dagen niet op school verschijnen, meldt de school dat, zoals verplicht is, bij een leerplichtambtenaar.