Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over Zijkanaal B – een zijkanaal van het Noordzeekanaal – dat geldt als één van de laatste ongereguleerde stukjes Nederland. Ook aandacht voor de verkiezingscampagne in Amerika en commentaar van Amerika-deskundige Maarten van Rossem. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Aandacht voor het verschijnen van het eindrapport van de commissie-Bakker die onderzoek deed naar de uitzending van Nederlandse militairen naar Cambodja, Cyprus, Bosnië en Kosovo. Ook een reportage over zuster Francesco Moens die al meer dan dertig jaar op de Molukken woont en werkt. Ned.1, 20.31-21.01u.

Nova. Aandacht voor het rapport van de commissie-Bakker, een terugblik op de UMTS-veiling die veel minder opleverde dan verwacht was, en een reportage over de Israëlische Shas-partij waarvan de leider gisteren voor drie jaar het gevang inging. Ned.3, 22.30-22.57u.

DOCUMENTAIRES

In the name of humanity. Ned.3, 20.25-22.00u. Zie TV-Vooraf.

East. De mannen die in Nepal de bagage van toeristen vervoeren, de Sherpa's, worden gezien als sterke bergbewoners. Maar het gebrek aan zelfs de eenvoudigste veiligheidsmaatregelen zorgt jaarlijks voor vele verminkingen en sterfgevallen. Afl.: Carrying in the burden. BBC2, 20.30-21.00u.

Reputations. Richard Nixon was eigenlijk een einzelgänger, die grote problemen had met publieke belangstelling. Hij was in therapie, gebruikte pillen en dronk veel. Velen zetten dan ook vraagtekens bij zijn geschiktheid om hoge publieke functies uit te oefenen. Afl.: The secret life of Richard Nixon. BBC2, 22.00-22.50u.

Dichtgespijkerd. Eerste deel van vierdelige documentaire over een aantal bewoners van de Amsterdamse Indische buurt die vanwege de stadsvernieuwing hun woning uit moeten. Ned.1, 22.58-23.44u.

AMUSEMENT

Toen was geluk heel gewoon.... maand. Vier maandagen achter elkaar zendt de KRO een selectie uit van de comedyserie Toen was geluk heel gewoon. In januari 2001 volgen nieuwe afleveringen, die zich afspelen in het Rotterdam van 1965. Ned.1, 22.27-22.58u.

DRAMA

Waking the dead. Eerste deel van een thriller waarin Peter Boyd en zijn team specialisten een vijf jaar oude zaak moeten onderzoeken waarbij een tiener werd ontvoerd, verkracht en vermoord. Het onderzoek inspireert de moordenaar om zijn kunstje nog eens over te doen en wraak te nemen op Boyd. Met Trevor Eve, Sue Johnston, Holly Aird. BBC1, 22.30-23.20u.

SPORT

Sportkwesties. Serie over de maatschappelijke betekenis van sport met vanavond de Russische turnster Olga Korbut die in 1972 tijdens de Olympische Spelen drie gouden medailles won. Zij werd hierdoor wereldwijd de lieveling van het publiek, en de Russische overheid maakte hier handig gebruik van. Afl.: Olga Korbut, een gevallen engel. Canvas, 21.25-22.15u.

Golf Par 5. Aandacht voor de BMW International Open in München. Titelverdediger Collin Montgomerie neemt het op tegen onder andere Ernie Els, Greg Norman en Maarten Lafeber. RTL5, 23.25-23.55u.

FILM

What's Love Got to Do With It (Brian Gibson, 1993, VS). Door Tina Turner zelf geautoriseerde verfilming van haar autobiografie, die niet alleen de hoogtepunten van haar leven onder de loep nam. Met Angela Bassett als Tina en Lawrence Fishburne als de tirannieke Ike Turner. RTL 5, 20.30-22.40u., onderbroken door reclame.

Witness (Peter Weir, 1985, VS). Harrison Ford is een politie-inspecteur die een moord moet oplossen in een streng-religieuze Amish-gemeenschap.BBC 1, 23.20-1.15u.

. Cat Chaser (Abel Ferrara, 1989, VS). Toegegeven, niet Ferrara's beste film, maar wel een van de beste verfilmingen van een boek van Elmore Leonard, die deels verantwoordelijk was voor het scenario. Voormalige marinier ontmoet zijn ex en ontdekt dat het verleden hem niet loslaat. Vol typische Ferrara uitbarstingen van seks, dood, zonde en boetedoening. BBC 1, 1.15-2.40u.

Gomez – Kopf oder Zahl (Edward Berger, 1997, Duitsland). Debuutfilm van de maker van de Duitse serie Das kleinde Fernsehspiel (ooit het voorbeeld voor de Nederlandse Telefilm). Jonge inwoner van Berlijn vlucht uit zijn dagelijkse misère door het lezen van strips en wil met een reeks overvallen genoeg geld bij elkaar zien te krijgen voor een vlucht uit de stad. ZDF, 0.00-1.20u.

Love and Human Remains (Denys Arcand, 1993, Canada). Grimmige soapfilm over het moeizame liefdesleven van een groep twintigers. Problemen met seksuele identiteit en bindingsangst worden bemoeilijkt door rondwarende seriemoordenaar. Eerste Engelstalige film van Frans-Canadese regisseur van Jésus de Montreal. ARD, 1.00-2.35u., nagesynchroniseerd.

The Velvet Touch (John Gage, 1948, VS). Misdaad in de filmwereld: actrice met sterallures vermoordt in haar ogen lastige producent. Morgen, BBC 2, 11.55-13.30u.

Magnificent Doll (Frank Borzage, 1946, VS). Voor wie de historische feiten niet kent niet meer helemaal doorzichtig soort Mata Hari-geschiedenis in de Verenigde Staten. Met David Niven en Ginger Rodgers. BBC 2, 14.45-16.20u.

. The Nutty Professor (Jerry Lee Lewis, 1963, VS). Nu binnenkort het tweede deel van Eddie Murphy's remake van Jerry Lee Lewis' uitzinnige dubbelrollenfilm uitkomt, een goede reden om het origineel weer eens te bekijken. Lewis speelde minder rollen dan Murphy in zijn verfilming van het verhaal van een lelijke professor die dankzij toverdrankje onweerstaanbare rokkenjager wordt, maar schreef, regisseerde en produceerde ook nog. Lewis' humor blijkt niet tijdloos, maar wel authentiek. Morgen, SBS 6, 14.55-16.55u., met reclame.