Schalken kansloos onderuit

Sjeng Schalken is gisteren uitgeschakeld in de derde ronde van de US Open door Nicolas Kiefer. De 23-jarige Nederlander had op baan 3 niets in te brengen tegen zijn als veertiende geplaatste Duitser: 7-5, 6-3 en 6-4.

Schalken, de huidige nummer 58 van de wereldranglijst, heeft bij een grandslamtoernooi nog nooit de vierde ronde bereikt. Ook in New York was de Nederlander niet sterk genoeg om voor een verrassing te zorgen op het door regenbuien geteisterde Flushing Meadows. ,,Hij was een maatje te groot'', was de nuchtere conclusie van Schalken. ,,Ik probeer het weer gewoon tijdens de grand slam in Australië.''

In de eerste set ging de partij gelijk op tot de elfde game. Op 6-5 voor Kiefer maakte de Limburger drie onnodige fouten op rij en verspeelde hij de set. In de tweede reeks brak Kiefer opnieuw de opslag van Schalken die zelf vrijwel niets kon afdwingen tegen de service van zijn opponent. Aan het begin van de derde set kreeg Schalken eindelijk twee breakpoints, maar die verzuimde hij te benutten.

Schalken was ondanks zijn nederlaag niet ontevreden over zijn prestaties tijdens de US Open, waar hij de derde ronde bereikte door overwinningen op Lars Burgsmüller en Adrian Voinea. ,,Ik heb twee goede wedstrijden gespeeld. Ik heb mijn best gedaan. Ik zal me nu weer gaan opladen voor de rest van het jaar.''

Kiefer, die wordt getraind door de Nederlander Sven Groeneveld, kreeg tijdens de partij een medische time out om de gescheurde bandage om zijn enkel te vervangen. De Duitser, die in het voorjaar enige tijd was uitgeschakeld door een enkelblessure, komt in de vierde ronde uit tegen de als derde geplaatste Magnus Norman. De Zweed kreeg gisteren vier matchpoints tegen in een sensationele partij tegen de Wit-Rus Max Mirnyi: 3-6, 4-6, 7-6, 6-4 en 7-6. Na ruim vier won Norman de beslissende tiebreak met 11-9.

De als vijfde geplaatste Jevgeni Kafelnikov werd zaterdag uitgeschakeld door Dominik Hrbaty: 6-4, 7-6 en 6-1. De Slowaak komt vandaag in de achtste finales uit tegen Richard Krajicek. De Zuid-Koreaan Hyung-Taik Lee, die via de kwalificaties de US Open binnenkwam, heeft verrassend de laatste zestien bereikt door de Duitser Rainer Schüttler te verslaan: 7-6, 7-5 en 6-2. Lee stuit nu op Pete Sampras.

Bij de vrouwen werd de als negende geplaatste Arantxa Sanchez-Vicario in de achtste finales uitgeschakeld door de één plaats hoger ingeschaalde Nathalie Tauziat uit Frankrijk: 6-3 en 6-2.

Projectontwikkelaar Donald Trump stelt één miljoen dollar beschikbaar voor de winnaar van het duel tussen John McEnroe en Serena of Venus Williams. De vader van de beide tenniszusjes Richard Williams heeft het aanbod vooralsnog afgewezen. ,,Ik weet dat Richard een slimme man is'', reageerde McEnroe. ,,Hij weet dat hij zijn dochters ver weg moet houden van Johnny Mac.''

De partij tussen McEnroe (41) en Venus (20) of Serena (18) Williams moet een vervolg worden op eerdere Battle of the Sexes. In 1973 was Billie Jean King te sterk voor Bobby Riggs. In het begin van de jaren negentig won Connors van Martina Navratilova. De zusjes Williams speelden twee jaar geleden beiden een set tegen Karsten Braasch. De zussen meenden opgewassen te zijn tegen een man uit de ATP Tour. Braasch, een kettingroker en 203 van de wereld, ging in op de uitdaging. De Duitser versloeg Serena met 6-1 en Venus met 6-2.