RBC houdt moed ondanks derde verlies

Veel complimenten, geen punten. Nieuwkomer RBC Roosendaal wordt beschouwd als een aardig voetballende ploeg, maar leed gisteren bij RKC Waalwijk al weer de derde in evenzovele competitieduels: 2-1.

De ploeg uit Roosendaal staat daardoor voorlopig laatste in de eredivisie. RBC promoveerde afgelopen seizoen verrassend naar de hoogste afdeling. Veel meer dan kapitaalkrachtigere nieuwkomers als NAC en FC Groningen werd de ploeg van trainer Maaskant bestempeld als gedoodverfde degradatiekandidaat. Een conclusie die gerechtvaardigd lijkt, gelet op de bescheiden begroting (negen miljoen gulden) en de spelersgroep. Slechts weinig RBC'ers hebben veel ervaring op eredivisieniveau, bovendien laat ook de kwantiteit van de selectie te wensen over. Geld voor versterkingen is er nauwelijks. RBC zocht het totnogtoe in talentvolle jeugd en routiniers. De beste speler van de ploeg, middenvelder John van Loenhout, ging voor slechts zes ton naar RKC Waalwijk.

Ondanks de beperkte mogelijkheden heeft Maaskant in zijn selectie. De jongste coach in het betaalde voetbal (31 jaar) hangt de collectiviteitsgedachte aan, hamert op het positiespel en eist maximale inzet van zijn spelers. Als die middelen niet werken, schroomt Maaskant niet om psychologische trucs uit te halen. Zo verstrekt hij zijn spelers zo nu en dan briefjes met daarop tactische aanwijzingen of complimenten. Maaskant probeert er het beste van te maken, maar weet ook dat RBC kwaliteit ontbeert.

De nieuwkomer verloor zijn eerste eredivisiewedstrijd op eigen veld met 3-2 van NEC, terwijl vorige week AZ in Alkmaar met 3-0 te sterk was. In beide duels speelde RBC verre van slecht, maar deden persoonlijke fouten en de individuele klasse van de tegenstander de ploeg de das om. ,,Toch hadden we tegen NEC gelijk moeten spelen en viel de zege van AZ te hoog uit'', vond Maaskant.

Ook van RKC had zijn ploeg niet hoeven verliezen. In het eerste kwartier waren de bezoekers zelfs beduidend gevaarlijker dan de matte thuisploeg. Met middenvelder Hertog als opbouwer van achteruit en verdediger Brunswijk centraal op het middenveld combineerde RBC dat het een aard had. ,,In die fase hadden we makkelijk op achterstand kunnen komen'', concludeerde trainer Jol van RKC. Vooral Cales had het op zijn heupen. Eerst miste de linkerverdediger van RBC een goede kans op aangeven van spits Vos, even later schoot hij rakelings over na een korte solo. Tussendoor zette Cales medespeler Brunswijk vrij voor doelman Van Dijk van RBC, maar het harde schot van de RBC'er trof de paal.

Na het volgens trainer Jol ,,abominabele'' eerste halfuur van RKC kwam de thuisploeg onverdiend op voorsprong. De van MVV overgekomen IJslander Gudjonsson toonde zijn specialiteit: de vrije trap. Doelman Dijkstra verkeek zich schromelijk op het schot dat van ruim twintig meter werd gelost: 1-0. Dijkstra maakte toch al niet zo'n gelukkige indruk. Het plukken van voorzetten is niet zijn grootste kwaliteit, terwijl de Limburger tevens bijzonder traag naar de hoeken duikt. Dijkstra gaat RBC dit jaar ongetwijfeld nog meer punten kosten. Na de openingstreffer doolde RBC als een aangeslagen bokser over het veld. Het matige RKC, verzwakt door de afwezigheid van de zwaargeblesseerde middenvelder Govedarica, leek halverwege de tweede helft de wedstrijd te beslissen. De sterk ingevallen Cornelisse bood Lanckohr een niet te missen kans: 2-0.

Maaskant bracht daarop twee aanvallers in het veld en ging met vier spitsen spelen. Kort na de ingreep scoorde RBC'er Kuiper (2-1), waarna Vos vlak voor tijd de gelijkmaker op zijn schoen had. De ex-Feyenoorder, duidelijk in de herfst van zijn carrière, zag zijn schot echter gekeerd worden door doelman Van Dijk. Het sierde Maaskant dat hij na afloop zijn spelers er niet van langs gaf, en evenmin zeurde om versterkingen. Met de nog geblesseerde routiniers Huistra en Helder hoopt de coach RBC voor de eredivisie te behouden. ,,Het verschil met de andere ploegen is niet groot. Voetballend gezien horen we thuis in de middenmoot, verdedigend zijn we echter zeer kwetsbaar.''

RBC zal zich echter niet laten verleiden tot financiële bokkensprongen. Volgens voorzitter Jan Pollemans was de ploeg drie jaar geleden nog het lachertje van de eerste divisie. ,,Toen eindigden we als laatste, nu spelen we in de eredivisie. Maar desondanks laten we ons niet gek maken door de mindere competitiestart.''