Productieverhoging zal olieprijs niet drukken

De OPEC verhoogt de olieproductie waarschijnlijk met 500.000 vaten per dag. Onvoldoende om de prijs te drukken, vinden analisten.

De sterke stijging van de olieprijzen baart de eurolanden van de Europese Unie zorgen. De almaar oplopende prijs per vat doet de inflatie, die de afgelopen maanden boven de door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde 2 procent lag, nog verder toenemen. Maar terwijl de ECB met een reeks renteverhogingen de inflatie probeert te beteugelen, lijkt de OPEC, het kartel van olieproducerende landen, weinig te willen ondernemen om de oliemarkt tot rust te manen.

De olieprijs is in de voorbije weken gestegen tot ruim boven de 31 dollar per vat en of die prijs op korte termijn zal dalen, hangt af van het productiebesluit van de OPEC. De olieministers komen aanstaande zondag in Wenen bijeen om te vergaderen over de olieproductie. De algemene verwachting is dat het oliekartel de productie zal opschroeven met 500.000 vaten (van 159 liter) per dag.

Volg ens analisten is die productieverhoging lang niet genoeg om de olieprijs te drukken. De olievoorrraden zijn in aanloop naar de wintermaanden, waarin de vraag nu eenmaal hoog oploopt, toch al aan de lage kant. Analisten van de zakenbank Goldman Sachs sluiten zelfs niet uit dat de olieprijs de komende maanden richting 50 dollar per vat zal gaan.

Toch zal de OPEC, die streeft naar een prijs die tussen de 22 en de 28 dollar per vat ligt, naar verwachting geen verdere productiestappen ondernemen. Die mogelijkheid is er wel. De OPEC heeft de mogelijkheid de productie met 2 tot 2,5 miljoen vaten per dag op te voeren. Maar de meeste OPEC-landen die de olieproductie niet verder kunnen uitbreiden lijken tevreden met een zo hoog mogelijke olieprijs op korte termijn. De inkomstenstijging die daaruit voortkomt, komt de olieproducerende landen goed uit.