Portugezen beginnen met overwinning

Portugal is de aanloop naar het WK voetbal begonnen met een eenvoudige overwinning. In groep twee, de poule waarin ook Nederland uitkomt, won de ploeg gisteren met 3-1 van Estland.

Portugal opende de score in de veertiende minuut, toen Rui Costa van achttien meter de bal voorbij doelman Poom krulde. Luis Figo en Sa Pinto loodsten hun ploeg in de 49ste en 57ste minuut in veilige haven. Oper redde in de 84ste minuut de eer voor de Balten. De andere wedstrijd uit groep 2, Andorra-Cyprus, eindigde in een benauwde 3-2 overwinning voor de bezoekers. Constantinou stelde in de slotminuut de zege van de Cyprioten veilig.

Italië begon de kwalificatiereeks gisteren net als Nederland een dag eerder met een 2-2 gelijkspel. Uit bij Hongarije leken de Italianen lange tijd af te stevenen op winst, dankzij twee treffers van Inzaghi. Horvath maakte echter dertien minuten voor het einde zijn tweede doelpunt, waardoor beide ploegen in groep 8 op één punt staan. Verdediger Maldini evenaarde het Italiaans interlandrecord van oud-doelman en -bondscoach Zoff. Beiden kwamen 112 keer uit voor de Azzurri.

Duitsland was zaterdag in groep 9 met 2-0 te sterk voor Griekenland. Het was de eerste overwinning van Duitsland op de Grieken in dertig jaar. In dezelfde groep won Finland met 2-1 van Albanië, onder meer door een doelpunt van oud-Ajacied Litmanen.

In groep 3 was een late goal van invaller Gray voldoende voor een bescheiden 1-0 zege van Noord-Ierland op Malta. Tsjechië won in Sofia met dezelfde cijfers van Bulgarije dankzij een benutte strafschop van Poborsky. Feyenoord-spits Tomasson had in Reykjavik een aandeel in de overwinning van Denemarken op IJsland, 1-2.

Polen, met Feyenoord-keeper Dudek in het doel, was in groep 5 te sterk voor Oekraïne, 1-3. Twee treffers kwamen op naam van de vorige maand genaturaliseerde spits Olisadebe. Noorwegen stelde in dezelfde groep teleur door voor eigen publiek tegen Armenië niet verder te komen dan 0-0. Wit-Rusland-Wales eindigde in een 2-1 overwinning voor het thuisland.

Een late treffer van McCann, in de 89ste minuut, voorkwam in groep 6 een gelijkspel voor Schotland tegen Letland. België kwam in Brussel niet verder dan 0-0 tegen Kroatië. Op een spekglad veld wisten beide ploegen nauwelijks kansen te creëren.

Spanje versloeg Bosnië-Herzegovina in groep 7. Gérard en invaller Etxeberria, met een volley net buiten het strafschopgebied, waren de doelpuntenmakers. Israel nam de leiding door Liechtenstein met 2-0 opzij te zetten.

In de Zuid-Amerikaanse kwalificatiezone maakte Romario zijn faam waar. Bij zijn rentree in het Braziliaanse elftal nam de voormalige spits van PSV in het duel met Bolivia drie doelpunten voor zijn rekening 5-0. De 34-jarige aanvaller keerde afgelopen zomer terug nadat hij een conflict met coach Luxemburgo had bijgelegd. Brazilië bezet na acht speelronden de vierde plaats, achter Argentinië, Colombia en Uruguay. De eerste vier plaatsen zich rechtstreeks voor het toernooi in Japan en Zuid-Korea.

Argentinië bleef koploper door een 2-1 overwinning in Lima op Peru. Crespo en Veron, beiden van Lazio Roma, zetten de Argentijnen voor rust op 0-2. Na de rust halveerde Samuel de achterstand door een eigen doelpunt. Colombia verraste Chili in eigen huis door een treffer van Castillo: 0-1.