`Opleiding personeel vredesmissies'

Officieren in toekomstige vredesmissies van de VN moeten een speciale opleiding krijgen in een nieuw Brits stafcollege. Dat zegt de Britse minister van Buitenlandse Zaken Robin Cook aan de vooravond van de zogeheten Millennium-top van de VN, die deze week begint in New York. Cooks voorstel maakt deel uit van een reeks Britse wensen voor een ingrijpende herverkaveling van de VN-vredesoperaties. Die is nodig, meent Cook, omdat de VN er niet in slagen te voorkomen dat wreedheden tegen burgers worden begaan, zoals in ex-Joegoslavië en Afrika. De huidige doctrine, die voorziet in een neutrale positie tussen de oorlogspartijen voor de VN, is volgens Cook ,,niet langer geldig'', omdat ze bedoeld was voor conflicten tussen staten, terwijl de huidige en toekomstige conflicten zich voornamelijk binnen staten afspelen. Cook vraagt onder andere om een permanent inspectoraat voor vredestroepen. Zo'n inspectoraat zou landen die blauwhelmen leveren moeten dwingen aan minimale eisen en quota te voldoen. Ook een internationaal militair stafcollege zou daarbij helpen. Het Verenigd Koninkrijk is volgens Cook een ,,logische plek'' om zo'n college te vestigen, ,,wegens onze eigen expertise in vredeshandhaving en door onze betrokkenheid bij de VN.''