Olano neemt in Vuelta leiderstrui over van Zülle

Aan de voet van het hooggebergte nam Abraham Olano gisteren de gouden leiderstrui in de Ronde van Spanje over van Alex Zülle. De Spanjaard, twee jaar geleden wereldkampioen tijdrijden, was in de race tegen de klok meer dan twee minuten sneller dan de Zwitserse kopman van Banesto.

Zülle stelde in de individuele tijdrit over 37,6 kilometer hevig teleur met de vijftiende plaats. Ook Jan Ullrich moest meer dan een minuut toegeven op de ontketende Olano. De Duitser, die zesde werd, kon als excuus aanvoeren dat hij onderweg lek reed. Olano's ploeggenoot Santos Gonzalez eindigde op dertien seconden als tweede. Angel Casero (op vijftien seconden) zorgde voor een compleet Spaans podium in Tarragona. Casero staat in het klassement tweede op 21 seconden van Olano. Zülle staat is gezakt naar de derde plaats en en heeft een achterstand van 55 seconden op Olano.

Zaterdag slaagde de Nederlanders Jans Koerts er niet in de inspanningen van de Farm Frites-ploeg af te ronden met een tweede etappezege. De sprinter raakte ingesloten bij de massasprint. Italië zorgde voor een zeldzame trilogie: 1. Alessandro Petacchi, 2. Giovanni Lombardi, 3. Endrio Leoni. Hun landgenoot Biagio Conte zat daar nog tussen maar werd gediskwalificeerd wegens onreglementair sprinten.

De Vuelta verloor zaterdag een aantal grote namen. Wereldkampioen Oscar Freire, winnaar van twee etappes, stapte af met rugklachten. Ivan Gotti, tweevoudig winnaar van de Giro, ging naar huis met keelontsteking en koorts. Jose-Maria Jiménez was de gevolgen van een verkeersongeluk kort voor de start van de Vuelta na acht dagen nog niet te boven. Ook de voormalig Franse kampioen Eddy Seigneur stapte af. Voor Unai Etxebarria kwam met een valpartij een einde aan de Vuelta.

In de achtste etappe, over 168,5 kilometer van Vinaros naar Port Aventura, leek een sterke kopgroep de dagprijzen te gaan verdelen. De Colombiaan Peña, de Tsjech Svorada, de Fransman Bassons, de Amerikaan Trenti en de Italiaan Casagranda namen meer dan vijf minuten voorsprong. Farm Frites organiseerde de jacht en joeg het tempo hoog op.

In de laatste kilometer kregen de ploeggenoten van Jans Koerts de laatste vluchter, Casagranda, te pakken. Het was vergeefse moeite, want Conte hinderde de Nederlandse sprinter zo zwaar dat die zich niet meer voorin in de strijd kon mengen. De Italiaan verloor zijn tweede plaats, Koerts – volgend jaar bij het Amerikaanse Mercury ploeggenoot van Leon van Bon – eindigde als dertiende.