Junta in Birma omsingelt kantoor van de oppositie

De militaire autoriteiten in Birma hebben vanochtend een cordon laten leggen rond het hoofdkwartier van de partij van oppositieleidster Aung San Suu Kyi. Tientallen politiemannen hebben zich voor het gebouw geposteerd.

Buitenlandse diplomaten in de hoofdstad Rangoon kunnen geen contact krijgen met Suu Kyi, noch met andere leiders van haar Nationale Liga voor Democratie (NLD). Hun telefoonverbindingen zijn afgesloten.De nieuwe confrontatie tussen de junta in Birma en de oppositie komt nadat militairen afgelopen zaterdag even buiten Rangoon een einde maakten aan een protestactie van Suu Kyi. De oppositieleidster verbleef negen dagen en nachten in een auto langs de kant van de weg nadat militairen haar hadden verhinderd naar een partijeenkomst van de NLD te reizen. Zaterdagochtend vroeg grepen soldaten in en dwongen haar en haar gezelschap terug te keren naar de hoofdstad.

Buitenlandse diplomaten gaan ervan uit dat Suu Kyi en de andere leiders van de NLD thans onder huisarrest staan. De militaire autoriteiten ontkennen dat, hoewel ze bevestigen dat de bewegingsvrijheid van de oppositieleiders is beperkt.

Het optreden van de Birmese junta ontlokt ondertussen steeds scherpere protesten in het buitenland. Secretaris-generaal Kofi Annan van de Verenigde Naties liet afgelopen zaterdag weten ,,diep bezorgd'' te zijn over de gebeurtenissen in Birma, ook wel Myanmar geheten. ,,Berichten over het aan banden leggen van de bewegingsvrijheid en de vrijheid van politieke meningsuiting zijn zeer verontrustend'', aldus Annan in een verklaring.

De Birmese junta liet vanochtend in een verklaring weten dat thans onderzoek wordt gedaan naar mogelijke betrokkenheid van enkele leden van de Nationale Liga voor Democratie bij ,,terrorristische activiteiten'' door samen te spannen met `het Leger van God', een gewapende verzetsgroep van overwegend etnische Karen die begin dit jaar van zich liet spreken door de overval op een ziekenhuis, even over de grens met Thailand. Daarbij werden honderden mensen gegijzeld. Het Thaise leger maakte met geweld een einde aan de gijzelingsactie, waarbij alle tien overvallers om het leven kwamen.

Volgens de militaire autoriteiten hebben leden van het dagelijks bestuur van de NLD het verzoek gekregen ,,om thuis te blijven en om met de regering samen te werken gedurende het lopende onderzoek''.

De NLD boekte in 1990 een overtuigende overwinning bij parlementsverkiezingen, maar de toenmalige militaire leiders weigerden hun macht af te staan.