Internationaal

LONDEN

De technologie, media en Telecomsector (TMT) is de laatste dagen weer geheel in de gratie op de Europese beurzen, en na eind vorige week gingen vanmorgen de koersstijgingen door. Beleggers in de telecomfondsen lijken gerustgesteld dat de financiële aderlating die het gevolg is van het verkrijgen van UMTS-licenties voor de betrokken ondernemingen te overleven is, en dreven vanmorgen de koersen flink omhoog. In vrijwel alle gevallen zijn die koersen nog steeds ver onder de records die in maart van dit jaar werden gevestigd. In Londen steeg Vodafone met 1,7 procent, British Telecom kon 1,1 procent omhoog en ook de kleinere telecomfondsen lagen goed in de markt. Internet-onderneming Scoot.com explodeerde nadat uitlekte dat het Franse Vivendi de firma zou willen kopen, en schoot 43 procent omhoog. De FTSE-index steeg met 0,3 procent tot 6812,7 punten.

FRANKFURT

Ook Deutsche Telekom steeg, met 2,8 procent, in Frankfurt. Een impuls kwam van de beursgenoteerde internetdochter T-online, dat 3,7 procent klom nadat het de Spaanse internet-portal Jazz zal overnemen. DaimlerChrysler wil zijn aandeel in Mitsubishi vergroten, en wil een extra plaats in het bestuur van de Japanse automaker. Dat werd beloond met een koersstijging van 0,8 procent. De DAX-index was 0,9 procent hoger op 7407,6 punten.

PARIJS

France Telecom, Alcatel en Vivendi waren de drie zwaargewichten uit de TMT-sector die de Parijse beurs vanmorgen omhoog tilden. France Telecom ging 4 procent omhoog, na vrijdag al ruim 10 procent te zijn gestegen. Alcatel steeg met 1,8 procent naar een nieuw koersrecord. Het concern wordt verwacht te gaan profiteren van de investeringsgolf in mobiele telefonie. Vivendi neemt volgens berichten het Britse Scoot.com over, en werd beloond met een koersstijging van 1,5 procent. De CAC-index was 1,1 procent hoger op 6893,48 punten, een nieuw record.

TOKIO

De Japanse effectenbeurs in Tokio is vanmorgen met verlies geëindigd. Het grootste gedeelte van de dag stond het Nikkei-gemiddelde op een winst van boven de 0,5 procent, maar in de laatste uren handel daalde het koersgemiddelde plotseling. De graadmeter sloot uiteindelijk 51,57 punten (0,3 procent) lager op 16.688,21. Op de achtergrond speelt de herschikking van fondsen in de index, die voor de vijfde achetereenvolgende dag daalde, een rol. De vrije dag die de Amerikaanse beurzen vandaag genieten, zorgde voor extra onzekerheid. De sfeer op de overige beurzen in het Verre Oosten was verdeeld. Zuid-Korea sloot met een verlies van 1,6 procent, terwijl Australië een bescheiden winst boekte van 0,2 procent. De Hongkongse Hang-Sengindex sloot 2,3 procent hoger.