Groot slem redt bridgevrouwen

Het Nederlandse vrouwenbridgeteam toont karakter. Na drie zittingen lang tegen een behoorlijke achterstand te hebben aangekeken, werd gisteren op de Bridge Olympiade Israel in de achtste finales op de valreep verslagen, met 136-130.

De vrouwen spelen vandaag de kwartfinale tegen de Verenigde Staten. Beide ploegen troffen elkaar in de finale van het wereldkampioenschap in Bermuda, die Nederland met miniem verschil won.

In de achtste finale, die gisteren de hele dag duurde, bood Israel onverwacht taaie tegenstand. Tot een paar spellen voor het eind leek het er op dat de Nederlandse vrouwen het niet gingen redden. Op dat moment slaagden Bep Vriend en Marijke van der Pas er in de wedstrijd naar zich toe te trekken door een fantastisch groot slem uit te bieden. Dit contract bleek door vrijwel elk ander land, inclusief het Israelisch paar op de andere tafel, te zijn gemist. Het betekende de ommekeer en Nederland verzekerde zich van een plaats in de kwartfinale.

De Nederlandse mannen verging het minder goed. Tegenstander IJsland speelde alle 64 spellen van de achtste finale vrijwel foutloos. Dat kon niet worden gezegd van Nederland. Uitgerekend Anton Maas, normaal gesproken een zeer constante factor, maakte voor zijn doen ongebruikelijke en kostbare fouten. Nederland verloor met betrekkelijk klein verschil, 94-107.

Op de Olympiade zijn tot dusver een aantal verrassingen te noteren. Zoals de uitschakeling van titelverdediger Frankrijk. Het Franse team bestaat voor een deel niet meer uit de groep van sterke spelers die het afgelopen decennium veel hoofdprijzen in de wacht sleepten. Tegenstander Polen beschikt wel over drie ijzersterke paren. Met de overwinning op Frankrijk (139-116) bevestigde dat land nog eens zijn aspiraties.

Engeland, vooraf door niemand als kanshebber gezien, won eerst in grote stijl in zijn groep en plaatste zich daarna voor de kwartfinale. In een uiterst spannende wedstrijd gebeurde dat ten koste van publiekslieveling België, dat in Maastricht bijna een thuiswedstrijd speelde. Het was overigens de eerste keer sinds de jaren zestig dat de Belgen zo ver waren gekomen bij een groot internationaal kampioenschap. In het vrouwentoernooi viel voorts de uitschakeling op van twee titelkandidaten. Oostenrijk was kansloos tegen outsider Zuid-Afrika, de Franse vrouwen verloren van Taiwan.

Op het seniorenkampioenschap van de Olympiade won de Verenigde Staten goud en Frankrijk zilver. De verwachtingen van het Nederlandse team waren groot, maar met een zestiende plaats stelde de ploeg hevig teleur. De Bridge Universiade, die tegelijkertijd in Maastricht is gehouden, werd gewonnen door Oostenrijk. Italië eindigde als tweede. Het Nederlandse viertal greep net naast de medailles door als vierde te eindigen, een luttele winstpunt achter Denemarken.

Bij het wereldkampioenschap computerbridge, dat ook in Maastricht wordt gehouden, heeft het Nederlandse programma JACK zich geplaatst voor de halve finale. De andere halve finalisten zijn Meadowlark (VS), Qplus (Duitsland) en Wbridge (Frankrijk). Titelverdediger GIB erkent het evenement niet als WK en ontbreekt om die reden in Limburg.