Grijp uw kans

De nieuwe actualiteitenrubriek van de VPRO, 7 Dagen, trakteerde op oud nieuws maar dan `krejatief sienematografisch' vertaald. In een half uurtje passeerden wel vier spotjes: 1) oude man demonstreert in een hokje tegen de Betuwelijn en zoekt onbekend vogeltje door een verrekijker, 2) zoveelste item over extreemrechts in Duitsland en belaagde immigranten, 3) prof. Vincent Icke klaagt in algemene termen het wetenschapsbeleid aan terwijl hij wordt gefotografeerd, 4) een anonieme, nauwelijks verstaanbare domineegalm keert zich tegen het homohuwelijk. Dat laatste deed me denken aan het vroegere satireprogramma Zo is het toevallig... maar dan flauwer. Er werd niets verhelderd, niets aan het reeds bekende toegevoegd. Wil 7 dagen laten zien hoe oude actualiteiten met een artistiek likje verf weer helemaal fris zijn?

Dat nieuws het meer van inhoud dan van vorm moet hebben, ervoer ik een half uur later bij RTL dossier: Jeroen Pauw presenteert: hackers. Eerst dacht ik dat het om een gekochte Amerikaanse productie ging, zoals vaak bij RTL, maar dan verhuld achter de stem van Jeroen Pauw. Toch werd het spannend. Eerst de bekende inbraken bij Amerikaanse overheidsinstituten, maar later kwamen er interessante details bij van Amerikaanse en Nederlandse hackers. Volgens een privacydeskundige schijnt van alle overheden de Nederlandse het vaakst internet af te tappen.

De climax was de inbraak in de rekening van Pauw bij het ABN-Amro-homenet. Tot verbijstering van een aanwezige die voor veiligheidsexpert doorging. Die getuige-deskundige was niet nodig om mij te alarmeren. De hacker vermomde zich als de ABN-Amro-helpdesk die een inbraakprogrammaatje stuurde naar een gebruiker. Met dat programmaatje dirigeerde de hacker alle overmakingen naar zijn eigen rekening.

Aanvankelijk wilde ABN-Amro niet reageren op deze stunt. Gewoon doen of het niet was gebeurd. Na lang aandringen kwam er een adjunct-directeur uit dat ijle hoofdkantoor in Amsterdam-Zuid naar buiten die uitlegde dat er ,,op korte termijn'' maatregelen zouden worden getroffen. Wat was dan die korte termijn, drong Pauw aan. Binnen enkele weken, was het antwoord. Ik zou zeggen, grijp uw kans om op grond van de nauwkeurige instructies van RTL de rekening van Jeroen Pauw verder leeg te plunderen, nu het nog kan.

Tot zover het elektronisch thuisbankieren. Wat is er mis met pen en papier? Eerbiedwaardige Amerikaanse banken en ook de Deutsche Bank schijnen het zelfde programma als de ABN-Amro te gebruiken. Bel dus nooit meer de bank met een computer, zeker niet ABN-Amro. Bij ING en Rabo was het kraken niet gelukt.

Nieuw was ook het interviewprogramma Van Gogh's zondag, boeiender dan zijn eerdere commentaarshow Het laatste oor. Dat hij kan interviewen, toonde hij eerder aan op de Amsterdamse lokale zender AT5. Helaas geeft Veronica hem minder tijd, zodat het tempo te hoog ligt. Zijn eerste slachtoffer, de opstappende PvdA-fractiesecretaris Marjet van Zuijlen, bezweek meteen onder zijn poeslieve druk. Ze gaf toe ,,een professionele vlinder'' te zijn ,,nu eens hier, dan weer daar''. Een vriend gaf haar de roman Papillon cadeau.

Ze was trouw aan haar vriend, mits ze verliefd werd op een ander. Misschien zou ze later terugkeren in de politiek maar als Kamerlid liep je het risico bij een volgende periode niet in de regering te komen en dan werd je gezien als loser. In haar nieuwe functie van headhunter kan ze ook gevraagd worden en zo niet, even goede vrienden.

Ze is nog steeds verbaasd over alle kritiek op haar. Volgens haar doen ,,dikke lesbische vrouwen'' het beter bij de pers dan jonge vrouwen zoals zij. Zou het komen omdat zij zo gruwt van idealisme? Van Zuijlens onverbiddelijke gevlinder past bij de nieuwe status van de PvdA als politieke hegemonie. De ideologie van het leven is eindig en de heilstaat is hier en nu. Grijp uw kans. De PvdA-helpdesk staat voor u klaar maar er zijn duizenden wachtenden voor u.