Gerard Reve breekt ook met zijn biograaf

Na te hebben gebroken met uitgeverij Veen, heeft schrijver Gerard Reve zaterdag ook de samenwerking met zijn biograaf Tom Rooduijn opgezegd.

,,Meneer Rooduijn is een brutaal machtsmens. Daar willen wij geen zaken mee doen,'' zegt Reve's partner Joop Schafthuizen in een reactie. Rooduijn krijgt geen inzage meer in de archieven en mag in zijn biografie, mocht hij die toch schrijven, niet citeren uit het werk van Reve. Wat Schafthuizen betreft verschijnt de eerste biografie pas vijftig jaar na de dood van schrijver en partner.

Rooduijn heeft de woede van Schafthuizen gewekt door een artikel dat afgelopen vrijdag in deze krant stond. Daarin meldde Rooduijn dat hij de biografie samen met letterkundige Nop Maas en Parool-columnist Theodor Holman gaat maken. Schafthuizen is boos omdat Rooduijn niet vermeldt dat ook Schafthuizen aan dit `werkgroepje' zou meedoen, en dat hij, en niet Rooduijn, het initiatief hiertoe zou hebben genomen.

Schafthuizen is ook boos omdat Rooduijn in het interview zei dat Schafthuizen Reve's privé-archief in delen aan het verkopen is. Schafthuizen: ,,Het archief is inderdaad in de aanbieding. Maar dat is privé, daar heeft Rooduijn niets mee te maken.'' Tom Rooduijn blijft laconiek: ,,Het is treurig dat Reve hier niets mee te maken heeft. Hij is juist heel mild en aardig geworden. Het komt allemaal van Schafthuizen. Mocht ik ooit overgaan tot het daadwerkelijk schrijven van een boek over Reve, dan heb ik daar niet de toestemming van de heer Schafthuizen voor nodig, evenmin als voor de toegang tot het persoonlijk archief, dat hij immers, zoals hij nu aankondigt, gaat verkopen. Wel zou ik graag een redelijk bod op dat archief uitbrengen, want het lijkt me van literair-historisch belang dat het in goede handen komt en niet versplintert.'' Schafthuizen: ,,Laat hij eerst zijn tanden poetsen en zijn mond spoelen. Ik doe geen zaken met een uiterst onbetrouwbaar mens. Hij heeft nog steeds ons audiovisueel archief thuis liggen. Dat zou hij maanden geleden al terugbrengen. Ik heb hem gesommeerd om alles per taxi-post onmiddellijk terug te sturen naar Machelen aan de Leie.''