GAZPACHO-RAND

Gazpacho, bekend als koude soep. Nu in een andere vorm die spectaculair oogt en geschikt is als voorgerecht, als lunch of als onderdeel van een buffet.

Snijd de feta in blokjes en marineer die in vier eetlepels olijfolie met de oregano. U kunt gemarineerde feta kopen, kies wel een lekkere soort. Week de gelatine vijf minuten in koud water. Snijd de komkommer in blokjes van 1/2 cm. Bewaar eenderde van de paprika en snijd de rest in stukjes. Dompel twee tomaten in heet water en trek het velletje eraf, verwijder zaad en snijd het vruchtvlees in blokjes. Verhit twee deciliter van het tomatensap. Knijp de gelatineblaadjes goed uit en laat ze van het vuur af in het sap oplossen. Voeg de rest van het sap toe. Op smaak brengen met 1 eetlepel azijn, 2 theelepels suiker, Worcestershire sauce, paar druppels tabasco, zout en vers gemalen peper. Schenk een laagje van 1 cm tomatensap in een ringvorm (bijvoorbeeld een rijstrand met een inhoud van minstens 1 liter) en laat het sap in de koelkast opstijven. Strooi de stukjes komkommer, paprika, tomaat, knoflook en bieslook over het geleilaagje. Schenk de rest van het sap over de vulling en laat het mengsel twee tot drie uur in de koelkast opstijven. Maak de gazpacho met de vingers los van de rand van de vorm of houd de vorm een paar tellen (niet te lang) in heet water en stort de gazpacho dan op een serveerschaal. Zet tot een kwartier voor gebruik in de koelkast. Garneer rondom met sla en tomaat en middenin met sla. Schep de feta op de sla in het midden en leg daarop reepjes van de resterende paprika.

    • Annelène van Eijndhoven